Pages

29 January 2015

Pregnancy : Laundry baju baby

Assalamualaikum...

Aku rase part paling best dlm preparation barang baby is shopping baju baby dan cuci2..ikutkan mmg time2 mcm ni dah mengah skit nak nokoh2 dlm bilik air tu..tp ape guna ade suami kan..panggil je abangggggg, berdesuppppp suami sampai..haha..kite niat je nk basuh tapi A-Z suami yg cucikan..hakhakhak..nokharemmmm punye bini..hihi

Xde la, aku tolong jgk tau, siap duduk kt mangkuk jamban tu nokoh2 rendam baju baby..pastu bt yg ringan2 kt sinki cuci mitten & booties..keje simple2 je la janji bt same2..sbb b4 ni suami kata bg die je cuci time2 aku keje nnt..tp aku plak xnk, sbb aku rase xfeel nnt kalo xbasuh baju baby..ngadaa sgt..eh betoll la, kite 1st time mommy nak rase sume experience tu..ank ke2 ke3 nnt tatau lah kan rajin lg ke x..hehe

Napkin, blanket, towel. kain bedung sume dah basuh awal2 ritu lg..sbb dah xde penambahan lg kot..baju je hold dlu konon2 nk tmbah2 lg..tp fkr2 skrg mase da makin limit..hujung mggu ade je agenda keluarga, agenda bisnes..so mmg xde mase dah..btol2 free balik weekend kami hujung bulan 2 nnt..time tu aku dah 8bulan lebih..lg xlarat dah kot nk cuci2 sume ni..so alang2 free mlm td, ku kerahkan tenaga cuci sume yg xcuci lg..then pasni dah kering bole lipat2 kemudian masuk bekas storage dan beg baby..pastu xyah fkr dah..rileksssss sampai tggu baby kua..hahaaaa boleh gituuu..

Sebahagian barang2 baby yg dah beli..barut beli 3 helai je..mmg xcukop..kene tmbah lg tp beli yg tali2 punye pulak la..yg beli 3 ni lekat2..takot org tua bising nnt ape kejadahnyeeee lekat2 ni..hahaha
time ni tatau gender baby lg..so beli kaler2 universal je..wuaaaaa !



tadaaaaa da siap ampaiii...aku tukang ampai mitten dan booties je..keje ringan2 kannn..haha ngelat tol bini ni..then keje aku pantau laki aku susun baju yg digantung..huhhhh xpuas hati, akhirnya aku duduk sorg2 kt luar rumah tu susun balik sume baju die gantung..aku bab2 hanger selari ni mmg keje aku..suke tgok die selari je kemass dan sejuk mata memandang..ekekeke..

oiiii baju mcm besau2..haha sleepsuit tu mmg size 3-6 bln aku beli sbb xnk membazir..baby kan cpt besar..pastu sleepsuit ni harga mak oih kemainnn mahal lg..so bazir beli kecik2..pakai xlme..bile basuh, berat air agknye jd lg pnjang even dah perah air..haha lantak la die kt situ..

Lepas ampai, masuk dalam rehat baring2..pinggang sakit dah dok mencuci2 ni..bg gmbr kt atas kt group family aku dgn caption "adoiii sakit pingggan baru lepas mencuci baju sikecik"
then mak aku mencelah "papanya mane..xtolong basuh baju ke.." hakhakhak sian suami aku..padehal sume ni die yg cuci, aku yg dpt nama..kikiki..tp aku jujur la ckp ni jamal la basuh sume mak..anak mak placinggg je lebih..kiki then mak suh tarik ampaian masuk dlm uma..xelok ampai baju budak kecik mlm2..kene embun..sbnarnye ni ampai bawah atap ni..tp dah mak suh masuk dalam, ape lg aku pown "abangggggg..angkattt jemurannnn...kohkohkohhh"


gigih suami aku masukkan ampaian dlm uma..nasiblah ruang legar rumah ni lega skit..dpt la trik masuk..kalo x, ko duk diam2 kt luar tu ampaian oii..huhu
rumah ni terlalu besar tuk kami duduk berdua, sbb tu aku xberani dok uma sorang2 dah..kalo suami keje malam, gigih aku follow die g keje..penattt weyh, kadang tido dalam kete je..ape nk buat, seramm duk uma sorg2..tu blom tnjuk ruang tamu syiling kemain tggi then ade tingkap kecik2..xley ltk langsir sbb tinggi..huuuu haruuuu kot ade yg meninjau.. ;(

ok settel..tq baba ! i love u, baby love u too !

Alhamdulillah baju baby sume dah selesai..balik ni lipat2 then masuk dlm bekas storage plastik..mmg dah beli siap2, nnt sume keperluan baby masuk dlm tu je then angkut la mane nk angkut..cadang ritu nk beli drawer tp nnt2 dlu la..lepas pantang dah duduk uma sendiri balik, baby da besar skit, baju dah bnyak skit, kite belikan baby drawer..oh yer, aku mmg xde bt bilik khas tuk baby, sbb ni rumah sewa je..lgpown masih pnjang mase tuk baby ade bilik khas die sbb kecik2 ni salu menempel je dgn kite kan, tido pown dlm bilik kite..nnt dah besar skit mgkin boleh khaskan 1 bilik tuk die main2..tu pown kalo dah pindah rumah sndiri nnt..hehe

ade mase nnt nk share checklist baby..dlm bnyak2 bnde salu mommy blogger buat adalah checklist, tp aku blom ade bt2 lagi..haha..

checklist dah lunyaiii !

oke tata !




25 January 2015

Pregnancy : Warded 7 bulan


Assalamualaikum...

Sepanjang mengandung merase la kene tahan wad sebelum tiba masanye melahirkan..ekcelli rase mcm xde ape pown yang serius berlaku..pagi 14 Jan. 2015 tu, aku bangun tido mcm biase..then campak2 baju pakai tuala, jalan bilik tengah jap nk pilih baju tuk pakai g keje..tibe2 tgah ckp2 dgn suami rase ade air mengalir..cpt2 la terus masuk bilik air..nk kata kencing, air putih, hancing pown x..bahahaha...xbnyak pown, rase peha basah je air mengalir..pas mandi xde dah..so fikir xde ape lah tu kot..sebenarnye ni 2nd time kene mcm tu..sblom ni 5 bln, aku bt biase je..hehe..

Then pg keje mcm biase, mmg xde ckp pape pown kt husband..ileksss je..kt opis, tnye akk opis ni..then die suh aku g check up..takot air ketuban bocor..bahayaaa katanye ! alamakkk aiii aku pown cuak tetibe..haha..then decide pg klinik dlm UTeM ni je..pg dlm kul 9, doc nk scan bole plak bilik scan terkunci..ayoyooo ! then naik ambulance, pg KK durian tunggal..sampai sana doc check jantung baby sume, tekanan darah sume ok..alhamdulillah..tp kene jgk rase masuk muncung itik tu..adumakkk aiiii...redhoooo bt kali ke-2 sepanjang mengandung..then doc cek ade keputihan skit..air ketuban xkuar dah..tapiiii stillll kene refer GH katenyeee...againnnn naik ambulance lg, dorg hantar ke GH pulak..time tu suami pown da sampai, so die follow ambulance dr belakang..aku xbaring ea dlm ambulance..nurse suh baring aku kata "xnk la nurse, sy xsakit" . segan je nak baring2 bagai mcm cedera parah nau..haha


Sampai GH, diorg tolak pg trus ke bahagian bersalin tu..so detail check up kt sana dan againnnnn kene sodok lg dgn muncung itik tu..wuarghhh stress weyh..tp nk bt mcm mane kan..redhoo je la, nasib baiklah yang handle sume doc perempuan..lame jgk menunggu dari jam 11-2.30 ptg, kene salin baju pink sume la..amik darah bagai..sempat amik experience org menjerit nk terberanak..daripada aku xsakit, tibe2 rase jatuh sakit dah sebab kiri kanan semua ibu2 yang sedang menanti saat2 kelahiran..ade yg muke cool, ade yg muke berkeriut menhana sakit..ade yg mcm xde perasaan, ade yg menjerit2..adumakk aiii


Akhirnya tetap kene warded jgk even aku cube sedaya upaya untuk kelihatan cergas seperti tiada ape2 yang berlaku..nasib suami pg lari ke UTeM amik GL skejap, jd dpt la duduk bilik yg selesa skit..sbb fikiran aku duduk wad ni akan buat kite stress dgn keliling jgk..huhu sbb ni 2nd time kene warded..1st time dlu mase eksiden zaman kanan2..tu pown sehari je..



Petang kene warded tu mak ayah, mak ayah mertua ipar duai sume sampai..wahh meriahhh mcm dah selamat melahirkan cucu dorang..haha..mak cuak jgk, sbb ye la takot kot2 aku kene beranak dah ke kan..kenduri doa selamat blom buat lg, plan nk bt lg 2 minggu tp cucu dah keluar dlu plak..hehe...alhamdulillah xde ape yang serius pown, bile bocor doc takot ade infection..so thats why dorang tahan kite tuk pantau..igt 1malam je warded, then doc suh stay lg smlm..puas merayu bg la sy balik, sy rehat kt uma..doc kata alaa awak stay 1mlm je lagi..katil sedap, bilik selesa makan pown sedap kannn..mknan tawar sedap..oke fineee stay smlm je lg..pagi jumaat 16hb tu, aku mandi cpt2 sblom doc round, pakai bedak wangi2 bagai nk tnjuk muke sihat walafiat..haha akhirnya doc lepaskan tuk balik..huhu..sebenarnya happy je duduk wad tu sbb dpt tgok baby dan dgr pengalaman org lain bersalin..dlm bilik aku duduk tu ade 4 katil..akk depan tu bersalin czer..kadang xlarat nk jaga anak die sbb ank die asik nangis je..aku ksian, aku jagekan bg pihak die..bile angkat je mst princess tu senyap..mane x jatuh kasih..rambut lebat kemainnn..smpai skrg terindu2 baby princess akk tu..sobsss

So itu je experience warded aku..hari last wardedkandungan genap 28 minggu (7bulan) huhu..yg best, hari2 dan setiap 2 jam skali nurse cek jantung baby..dgr degup jantung baby tu satu perasaan sukar nk gambarkan..kite happy bile dgr anak kite sihat walafiat dlm rahim kite ni..dan sepanjang warded, baby pown sgt aktif dlm perot..tatau kenapa..aktif luar biase skit, tp doc kata xde ape..maybe persekitaran dan mood kite btkan die stress/ happy...xpasti lah tu..

Tau kenapa aku beriye2 sgt nak balik cpt, doc tnye ade bocor ade darah sume aku kata xde xde..ade contraction? xde xde...ade sakit2 kt ari2, xde xde..sume xde la..haha..alhamdulillah mmg xde pown, bukan tipu tau..aku poisitif je sepanjang kene warded..xnk stress2..sbb aku nk kuar cpt..then lg satu nak attend dinner company..bahahahahah ! xptot kan ! alaaa tapi2 mmg aku rase sihat, doc pown kata baby ok sihat aktif..so xde la aku tertekan sgt..bukan xsayang anak oiii sanggup semata nk pg dinner..tidakkk...sbb rase sihat la nk jgk gagahkan diri pg dinner kt PICC..hehe

seee muke segarrr kemainn...siap upah MUA tuk make-up kan makyong ni kasi berseri2 skit..
MUA pown BFF sndri je..mmg freelance MUA..tiap tahun dinner amik die je..puas hati !


kalo xpg, sian hubby pg sorang2 nnt..baju sume dah siapkan awal2..dpt dress ni btol2 hari2 aku kene warded tu..tu terngiang2 nk jgk sarung..bahaha alasannn !


Haiii dis is my best friend yusmawaty..kami dah berbisnes hampir 3 tahun bersama..kawen sama, mengandung sama, anak nk lahir pown tahun yg sama..tp yus dah tggu hari dah time ni..and dahhhh pown selamat melahirkan baby girl jam 8.00 mlm td (25 Jan. 2015) secara normal..awal 2 minggu dr due date..kes same, die pwon da leaking awal..so kene bersalin within 2 days..alhamdulillahs selamat dah semuanya..mommy sihat, baby pown sihat sgt ! siyesssss sgt happy tuk yus dan ajak...rase mcm yaAllah besarnya kuasa Allah swt tentukan kehidupan setiap makhluknya..

xsabar nk timang ank sendiri pulak ! 74 hari lg..semoga dipermudahkan urusan kami pulaa..aaminnnn

hiiii genggg2 blogger mommy sy..sy dah chubby skit kan ! hihi
idung tu ikot makkkkk sgt nak oiiii...




05 January 2015

Pregnancy : Breastpump pilihan hati ;)


Assalamualaikum...

Semalam up entry baru, hari ni buat lagi..wahhh permulaan 2015 yg bagusss..ekekek..yg sebenornya xde kerja nk bt..idea mari so kite taip je la..nk ckp pasal breastpump..aku yang serba serbi tatau tu, pengalaman apetah lg..sgt2 zero..jadi nk beli breastpump sgt la memeningkan dan menyesakkan dada tuk fikir fikir fikir..

Yang aku set dlm pale otak nak beli manual je sbb lom tau lg ade susu ke x nnt kan..tp mindset tu ishhh ! kalo mindset kata ntah ade susu ntah tidak so automatik la kite ni xletak harapan tinggi tuk ada susu kan..so kite sambil lewa je..yg penting janji ado bnde nak pump..kihkihkih..

Tapi lame2 aku survey, then bace pengalaman mak mak ni aku rase mcm tersedar sendiri..susu ni kadang terhasil dgn "MINDSET" walaupun bknlah org kata 100% dr mindset kite tp mindset tu la pengaruh paling besar..eh mcm mane daa..pening kan..yg penting nawaitu..haaaa nawaitu ko btol2 nak atau biase2 je..

Sekarang aku btol2 siyessss NAK bf anak...dlu xsiyes, main2..ade ade la..xde nk bt mcm mane..ha gitu la mindset aku..ishhh teruk ! xsungguh2..tp now aku sungguh2..aku nk cube bagi yg terbaik tuk anak aku nnt..in syaAllah..

Tapi still survey manual..hehe..at 1st yg masuk dlm kategori nk beli dan suggestion dari rakan2 seperjuangan cmfirm2 la dorang kata Avent terbaik..aku survey pown ramai kata avent best..suction die kuat tp xmenyakitkan..2nd opinion adalah medela harmony..medela harmony ni org kata best dan lembut je..even lembut tp hasilnya memuaskan..so dua ni je aku survey..yg lain xmasuk list dah sbb xnak pening2 fikir..


comel je dua2 ni..sukaa !

Pegilah aku survey2 kt kedai, kt jusco, kt manjaku, kt anakku sumelah..harga mmg in syaAllah mampu milik dan xjauh pown beza die dgn tmpt2 lain..kt lazada ke littlewitz ke sume harga lebih kurg...tp xmo beli on9 lah, nnt xde penerangan..so last aku pg survey dkt yong fong..ha kalo dok melaka ni, tmpt best nk beli barang2 baby mmg kt yong fong je la..

Da sampai yong fong, tgok avent manual, tgok medela manual..dua2 best..sekali tokey pompuan yong fong ni mempengaruhi aku suh beli letrik pump..pung pang pung pang die cter..aku still xtergoda..tp laki aku tergoda la pulak..bukan tergoda dgn tokey tu, tergoda dgn medela swing..kite pompuan kalo bole medela free style trus la oihhh..bahahaha tp xmo la..mahalll oihhh...tgok progress susu nnt mcm mane..(tgok tu mindset !)

Lame jugak bersidai dkt yong fong tu nk pilih breast pump punye pasal..aku stick dgn manual jgk..then hampir 45 minit borak2 akhirnya suami aku pown bersuara..syg amik elektrik lah..xyah manual..nnt syg letih pastu mengomel2, abg pulak yg kene pump kan nnt..bahahahaha hawau laki aku nih..tipu la ko xsuke laki ko offer mcm tu..kalo die offer comfirm die la yang membayorrrrnye kan..aku fikir ok la amik medela swing..tengah2..manual tidak, double breastpump pown tidak..atleast dgn beli medela swing ni aku lg semangat nk pump susu nnt..bukan hangat2 taik ayam je..even time tu fikir alamak, prepare duit tuk breastpump rm300 je, tp medela swing dah double harga pulak..xpe la positif2,, ni tuk pelaburan mase depan anak..xsalah kite spent lebih skit..amik medela ni bestnye kite bole tolak balik nnt..ataupun misalan kata rezeki susu tu xde, medela senang nk jual pre love balik..jual dkt outlet medela pown die still trima lg tp die akan return harga ikut harga semasa dan tempoh penggunaan..malah kalo nk upgrade breastpump ke medela free style pown misalan kata nnt xde masalah..juz tolak medela swing dkt kilang, then upgrade baru..itu ikut kefahaman aku seperti yg tokey ni terangkan lah..ade guarantee 1year xsilap..so aku pown kenan la amik medela swing ni..

Tapi aku xterus beli medela swing..aku ckp kt tokey tu aku nk book harga je dlu sbb time tu offer..tokey tu pown kata bole bole..u dtg lg skali nk tkr beli medela freestyle guna ini deposit pown bole..ewahhhh lg mahal pulak..a big NO lah..haha..nape aku ltk depo je dlu, atleast aku ade mase lagi nk survey2..mihmih..lg pown hari yg same tu aku da start beli baby gear, dah perabis bnyak..breastpump xmasuk kategori tuk trus beli hari tu jgk..so ltk depo paling selamat..in syaAllah kalo aku stick dan ade rezeki baby, ade la medela swing tu dlm tangan bulan feb ni..aaminnn amiinnn;)

sape2 ade pengalaman guna medela swing ni bole share dgn fadh..nak tau jgk ;)



Semoga nawaitu tuk breastfeed baby sepenuhnya dipermudahkan..harap ade rezeki anak mummy ni sampai 2 tahun..aaminnnn





04 January 2015

saving mane???


Assalamualaikum...

Rase bahang 2015 ni dah menyemarak dlm jiwa..rase mcm pelbagai perkara akan dihadapi..masa depan? yesss masa depan..rase xduduk diam kepala hotak ni memikir dan merencana persediaan tuk hari2 yang akan datang ni..rase takot pown ade..dapat ke aku tempuh? bertahan kah? mampukah? haishhh rase mcm risau nk berhadapan dengan hari esok, lusa dan akan datang kalau dipanjangkan umur..

Lepas kawen, mmg ssh nak saving, skit sgt..sbb sumer saving kami suami isteri dah beralih kepada persiapan lepas kawen..melengkapkan segala kelengkapan rumah dan sebagainya..alhamdulillah semua baik2 je dan kami dpt gunakan duit kami sebaik2nya..tapi laaa ni baru tersedar, ehhhh dah lame sgt berjoli sakan ni..lame pulak xsaving..asal ade duit pg jalan sana sini, shopping sana sini, makan sana sini..ermmmm saving dah lame terabai..so aku kene berada dijalan yang benar semula !! huhhh berpeluhhh plak igtkan brape bnyak income dan brape bnyak pulak dah spent utk nothing kadang2..haiyaaaaaaa ! dah hampir 9bulan kawen, seronok mmg seronok..duit mengalir pown xterasa...tibe2 skrg baru tersedar eh dah nak ade anak lg 3bulan dr skrg..saving persediaan tuk anak tu mmg la da sepit siap2..tp lepassssss ade anak nnt..huarghhhhhh !!! tidak tidakkkkkkkk ! mummy janji xjoliiiiii lg nak ;( skrg sorg pown boros..nnt ade anak, duit cmfirm kene bagi2 dah..pampers anak, susu anak, barang2 anak..ishhhh sedar lah fadhhhh !

tu blom campur lg nk beli uma ni akan dtg..paling koman sebulan byr rumah xlari 1k..survey2 harga rumah, paling cikai pown bulan2 mmg xlari lah rm1200 sbulan..tu byr rumah sahaja..ape la mahal nau rumah skrg..berpeluhh igt..

Oke ni azam..btol2 azam..aku nak saving personal aku balik..xnk campur saving laki binik..nak mcm bujang2 dlu..mase bujang sbulan kadang 1/2 dr gaji kot dpt saving..dah kawen mgkin xdpt la bnyak..tp ade bulan2 alhamdulillah duit gaji xterusik dgn komitmen wajib tp pg perabisss dkt certain yang nothing..asal tau ade duit, beli itu beli ini...langsung xreti nk menyimpan..buruk pangai ! haram jadah btol lahh bile igt ! syaitonnnirrajimmmmm mane duit akuuu ?!

Ape2 pon semoga suami pown terus dimurahkan rezeki dgn bisnes kami..diam xdiam dah hampir 3 tahun dr zaman bercinta, tunang kawen sampai lah skrg..bisnes bnyak bantu kitorg capai segala impian kitorg satu persatu..yaAllah bukakan pintu rezeki keluarga kecil kami ini yaAllah..aaminnn

pahat dalam hati fadh !!! SAVING demi masa depan !! kerajaan pown dah suruh kite siap sedia dengan kebarangkalian ekonomi akan datang..fuhhh cuakkkk !


*dividen ASB jangan usik pleaseeee !