Pages

09 February 2015

Pregnancy : 8 bulan ;)


Assalamualaikum...

Pejam celik pejam celik, minggu ni kandungan da masuk 32 minggu which is dah 8 bulan..alhamdulillah so far ok, baby pown alhamdulillah setakat ni ok..kan dah kene start kire kiraan 10x sehari tu..ritma die hari2 pown cantik lagi..start jam 9pagi kira, area kul 6ptg ke 8 malam kiraan dah cukop..kadang2 terlepas pandang jugak kiraan tu, cepat2 usap2 baby suh gerak..kalo dah terlepas pandang lepas kul 9, otomatik aku cpt2 terlentang nk bagi die gerak..sbb baby dlm perot mmg xsuke mommy die terlentang, mgkin die sempit jd die akan bg respons kick kick kick ! haha marahhh la tu..kalo die kick tu, so aku rase selamat dah walaupun aku lupe tu kiraan ke berapa..awal2 dlu eksaited jugak kira, lame2 jd imune sampai lupe..haha..tp keep remain myself la, nk bt dunno je kiraan xcukop xbole jgk kn, so nk make sure baby move, cpt2 tido terlentang..kalo die dah kick skali, bru bole tarik nafas lega pnjang skit..huhu..

Baby skrg mmg pndai bg reaction dgn kite..aku tatau la hakikat sebenarnye ape dan knape..tapi ade bnde kite tau baby suka, ade bnde kite tau die xsuke..contoh yg aku perasan, setiap kali aku solat 5 waktu, baby akn move smoothly, nk2 lg kalo tgn kite tgah kiam..dpt rase very the gentle movement die tu..so aku anggap die tenang dan suke time kite tgah solat..then time die xsuke adalah bila kite tumpang tangan kite atas perot..contoh pegang nset dan bersandar..kan tumpang tangan kt atas perot, sat g xsampai bbrapa saat, yeahhhhhh rasekan kick 1kali!!! amboiiiiii baby, xbole mommy nk menumpang tangan skit ea..haha..ekcelli bnde tu comel sgt, lawak pown ye..kadang suke ngusik dan dengki die, ltk lame2..die kick 2 3x pown aku ltk je..mommy tgah scroll IG ni..dok diam2 dlm tu..jgn melawan ! bahaha..

Owh ye, now mommy kuat cengeng..jgn silap skit o jgn tersentuh skit, meleleh air mata ni..mmg tu kebiasaan org mengandung kot..mcm mane hati kental pown lah, kalo dah tersentak skit tu cmfirm hujan membasahi pipi..nak2 lg berkaitan husband..kadang suami tu xde la melukakan hati kite pown, kite borak2 mcm biase je, tersentuh dgn kprihatinan suami pown nangiss ! suami lambat amik kt tmpt keje pown nangissss ! tgok suami tido pown nangissss ! pasal smlm nk pickup suami balik team building, da siap2 then suami kata nk ke rembau dlu hantar kawan baru turn back seremban, then baru aku pick up die..aku sentapppp dan nangissssss ! tgok duit xdek dlm purse pown nangisss (padehal pg la bank cucukkan) payohhh payohhhh...ni ha men whatapp ngan suami, suami kata "xlama je lagi baby nk jmpe mommy dan baba kan" aku tacinggggg trus nangisssss..dah knapeee kauuuuuu...haha ! mengadaaaaaa sgt ni..sok sok ank kuar, kuat cengengggg sume salahhhhh aku ! wuaaaaa !

Berat sepanjang preggy xnaik mendadak sgt..sebelum mengandung dlu 61kg, now last timbang last week 69.5 kg..lebih kurang 8kg je naik...so belom ade experience minum air gula, HB pown drop skit je ritu dr 11.2 ke 10.8..so solution die nurse suh mkn iron tablet 2x shari..pagi dan mlm means 4 biji sehari kene telan..idunlikeit! busukkkk...kadang saje2 lepas pndang..mkn skali je..sory baby, mommy poninggg mkn iron tablet tu..mommy ganti dgn hati ayam, kerang dan bayam je ehhh...hehe

Lagi ape nk update? ok dats all 4 today..yang benarnyer nk hilangkan poning kt kepala ni..nmpak mcm simptom2 trimester 1 dlu dtg balik la..penyakit tido, pening dan mual..harap 2 3 hari ni je cm ni..esok dah ok..aaminnn...

comellnyer awok baby !






03 February 2015

Pregnancy : Checklist Barang2 Baby ;)


Assalamualaikum..

Hari ni rajinkan diri tu update pasal checklist barang baby sbb sblom ni xpenah buat..so nak jgk adekan dlm blog ni sbb mane tau nk refer2 balik untuk ank ke-2 ke-3 nnt ke..amboihhhh dah nyebuttt anak ke2 anak ke3..hikhik..

Moh kite semakkkkk ape yg dah ape yg belum..ape yang penting tapi aku rase xpenting atau terlepas pandanggg...checklist ni aku dpt dari cik google je..so kite follow je..

Baby Gear

1- Set Baju Lengan Pendek (5pasang) Done!
2- Set Baju Lengan Panjang (5pasang) Done!
3- Romper & Sleepsuit (part ni rasenyer xterkire..lebih 10helai) xbole kawan nafsu..huhu
4- Mitten & Booties (10pasang) Done!
5- Barut Pending! baru ade 3helai, kene tambah lg..
6- Sapu Tangan (6helai) Done!
7- Baby bip (xperlu)
8- Topi (2helai) Done!
9- Tuala Mandi (2helai) Done!
10- Selimut/Bedung (3helai) Done! Selimut/bedung kalo xcukop, pakai napkin je..hoho
11- Bedung Swaddle (1helai) Done! swaddle ni agak mahal, beli selai je asal merase..haha!

Tuk baju2 yang aku beli tu mcm banyak sgt..biaselah ni sume penyakit 1st time jd mak kot..baru2 beli ikut list, pastu pg lg, capai lg sepasang dua, pg lg capai lg..aihhh..tp aku ttp beringat yang mst beli baju size besar skit..tuk size newborn aku beli xbnyak..yg lain sume size 3-6bulan..pakai la baju besar2 tu nak yer..huhu..

Diapering

1- Napkin Done! Beli set tu ade 10helai..lebih dr cukop kot tu..huhu
2- Lampin Pakai Buang Pending! 
3- Diapers Wipes Done!
4- Safety Pin Done!
5- Changing Mat Done!
6- Nappy Liner Pending! rase mcm xperlu..
7- Beg utk Diapers Pending! backpack keras tu je senang kan..suami nk bawak pown xsegan..huhu
8- Detergent Khas Untuk Mencuci Done!

Baby Care & Grooming

1- Bedak Bayi Done!
2- Losyen Bayi Done!
3- Shower Bayi Done!
4- Syampoo Bayi Done!
5- Minyak Bayi (Baby Oil) Done! Barang 1-5 beli set kecik je dlu..
6- Minyak Telon Done! (beli jenama Tropika, org kata bagus)
7- Cotton balls Done!
8- Cotton Buds Done!
9- Sikat Bayi Done!
10- Nail Clipper Done!
11- Nasal Aspirator (utk selsema) Done!
12- Thermometer Done!
13- Cream Rashes Baby Done!

Barang2 8-11 tu beli set grooming Tommie Tippie je..sume lengkap dlm 1 set tu..xyah pening2 beli 1-1..huhu..

Feeding

1- Botol Susu (1kecik + 1sederhana) Done! Niat mmg nk BF..beli botol susu tuk spare kot2 la kan ade masalah nk DF nnt..harap2 xde la..
2- Bottle Sterillizer (guna kaedah tradisional je la nak..huhu)
3- Berus Pembersih botol Done!
4- Nursing Pad Washable Done!
5- Nursing Pad Disposal Done!
6- Nipple Cream Pending! Ape yg bagus? boleh share..
7- Breast Pump (Medela Swing) Done! 
8- Nursing Bra Pending! bab bra ni aku cerewet skit la..ade beli 2-3 helai tp sume xselesa pakai..sobs
9- Nursing Pillow Pending ! mcm perlu, mcm xperlu..tgok keadaan nnt la cm ne..huhu
10- Nursing Cover Pending!
11- Termos Done!

Lain-lain Keperluan Extra

1- Bedding Set Pending! kejap nk tilam kekabu kejap x..last2 order set quilt je sbb fkr praktikal nk bawak kemane-mane..kalo beli kekabu, pakai kt uma je..nk travel kene beli lain..oii pening2..
2- Katil Bayi Pending! at 1st teruja nk beli babycot, fikir2 balik nnt2 la lepas bersalin kot btol2 perlu baru beli..time pantang nnt lom nk pakai lg kan..
3- Kelambu Tudung Saji Pending! 
4- Besen Mandi (mandi kt sinki je dulu ea nak, hehe)
5- Penyakut Baju Berklip Done!
6- Penyangkut Baju Done!
7- Stroller Pending! Dah survey2 tp lepas beranak baru beli..
8- Car seat Pending! Lepas beranak jgk..

Keperluan Berpantang

1- Set Lepas Bersalin (Tanamera) Done!
2- Stokin (2helai) Done!
3- Baju Sejuk Pending! alaaa sarung je cardigan tebal2 tu..huhu
4- Tunku Pending! Batu sungai je boleh? haha
5- Kain Batik Done! balun mak punye je..hehe
6- Maternity Pad/ Pad Biasa Pending!
7- Bengkung Done! include dalam set tanamera..

Ok tu je dalam checklist..ade jgk yg aku gugurkan dr checklist sbb mcm detail nau..pening dibuatnye..huhu...rase2 ade x bende penting yang tertinggal?? 

Banyak jugak yang da settle..alhamdulillah..mane yang pending tu, bagi aku sumer tu minor dah..ade lg 9minggu tuk lengkapkan dan ade jgk yang lepas bersalin baru fikir tuk beli..rasenye keperluan yang dah ada ni, kalau nk bersalin sume dah cukup lengkap dah..cuma blom lg la sediakan beg baby dan beg mummy dlm kete tu..beg pown xbeli lg..haha..Insyaallah masuk 34minggu nnt dah bole prepare beg dlm kete..buat sementara ni sume sumbat dlm storage box je..kalo la katakan nnt tibe2 baby nk kuar awal, beg baby xde lg, suh suami aku angkat je storage box tu pg hospital..bahahahaha..xpenah dibuat org!




Sume dlm ni dah siap2 basuh..tiap kali bukak box storage ni, wanginyerr bau baby..huuuuu...


oke sekian checklist dari mommy fadh ;) ececehhh
baba dan mommy dah semakin kembang..lebau pinggan dah muke maknyer tuh..alahaiii comellll..eh ! ekekekeke...


"Ya Allah, peliharalah anakku selama ia berada di dalam perutku dan sihatkanlah dia, Engkaulah yang menyembuhkan tidak ada penyembuhan selain penyembuhanMu, penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit.


Ya Allah, rupakanlah dia yang ada diperutku dengan rupa yang baik dan tetapkanlah ke dalam hatinya iman kepadaMu dan kepada rasulMu.


Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudahdan selamat. 


Ya Allah, jadikanlah dia sihat yang sempurna dan berakal dan pandai, alim dan beramal.


Ya Allah, panjangkanlah umurnya sihatkanlah badannya dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan Hadis dengan berkat Nabi Muhammad s.a.w dan segala pujian bagi Allah Tuhan semesta alam."