Pages

31 March 2015

Pregnancy : 9 bulan 18 hari

Assalamualaikum ;)

Dah tunggu hari ni. asik la tnya baby oh baby bile nk kuar..mommy dah sarat rasenye ni tapi kamu xtunjukkan ape2 tanda nk kuar? adakah kamu mmg nk folo suggestion mommy tuk kuar time anniversary mommy sabtu ni bersamana dgn 4.4.2015? janji kuar time tu ea..kalo kamu kuar time tu, kecik2 kamu dah pandai bagi hadiah sgttttt special dkt babah dan mommy..bijakkk sgt ! hehe so babah kene cancel candle light dinner la gitu..haha

Dah tunggu hari ni, mane2 pg orang tnye bile nk meletop? huhu kalo mommy tau bile nk letop, mst mommy eksaited tggu hari tu..tp mommy tatau, jd mommy kata baby xnk kuo lg ni..die nk dok sampai 10bulan agaknyer, much better..haha..

Dah tunggu hari ni, ahli keluarga ramai yang mimpi mommy dah bersalin..1st, nenek kamu mimpi mommy bersalin, xsempat bawak g spital kamu dah kuar dlu..2nd, babah kamu pown mimpi bende yang same..kamu kuar sblom sampai hospital..wahhh senangnye kamu kuar sayang..harap2 mcm tu la mudahnyer tp kalo bole kamu tggu la sampai spital..mommy xnk la kamu bersalin tepi jalan...hehe..pastu maklong kamu pown mimpi mommy dah bersalin..makngah pown same..paling latest atok kamu kol tnye mommy ok x..rupenye atok mimpi mommy bersalin dah..atok kata babynye lelaki, bkn perempuan ! wuahhhh...mommy scan kamu gegirl tau..tp sebarang kemungkinan mungkin berlaku..mommy sedia..mommy xkisah, janji kamu sihat..so semua yang terdekat dgn mommy semua dah mimpi2 mommy bersalinkan kamu, tapi kamu selesa je lg dok dlm tummy mommy ni..mommy jalan pown laju lg..tanda2 langsung xde mcm mommy ni bawak kamu 5-6 bulan je gayanya..senang bawak kamu syg..terima kasih anakku ;)

Dah tunggu hari ni, setiap kali babah bangun pagi tanya knapa hidung mommy xkembang? konon babah kata org pregnant dah sarat bukan idung kembang ke, muke bengkak ke..tapi hari2 die tgok muke mommy maintain je mcm bese..dah mommy plak risau so setiap pagi lepas mandi tnya babah "hidung syg dah kembang belom? kalo belom, belom nk beranak kot..haha..kaki mommy pown alhamdulillah xpernah bengkak lagi..jalan banyak mane pown seharian tu pg mall pg pantai ke, alhamdulillah xbengkak..mungkin lain orang lain kembangnya kot..lain orang lain sakitnya..pagi td pg makan dkt warung, akk tu tnya dah bape bulan, mommy jawab dah tggu hari..soklan akk tu "knape hidung awak xkembang ek? hahaha..soklan cm ni pown ade kan..siap tnya makan ape sepanjang pregnant, hidung xkembang, kaki xbengkak? ehhh tatau nk jawab ape..mmg WAJIB kembang ke? xsemua kan cm tu..adoiii..huhu tp nk terima kasih sgt kt babah sbb babah rajin urut kaki mommy..urut hidung je xpenah..hohoooo

Dah tunggu hari ni, setiap kali tido mlm, confirm mommy akan terjaga 1-2 jam mcm tu..xboleh tido langsung dan perkara yang difikirkan adalah kamu..mommy ni pelik..risaukan yg bukan2..mommy kejut kamu suh kamu gerak..sory ganggu tapi mommy risau kalo mommy terlepas pandang, terlasak tido ke ape ke sampai himpit kamu..ade 1 mlm mommy bangun solat tahajud, mommy tido balik tp xley lena jgk..kejut babah ajak makan roti sapu nutella..air tamar cocoa..dah kenyang bru bole lena..kadang xbngun tuk solat xbngun tuk makan pun, tp mata terjaga je fikirkan mcm2 masalah yang melanda..besar dugaan mommy dan babah sepanjang awal tahun ni..kadang berendam air mata selalu..nasib babah ade..lepas solat jemaah mommy peluk babah erat2 dan nangis tersedu2..mommy harap kamu keluar ke dunia ni nnt, kamu xkan rase ssh hati mcm mommy dan babah..mommy dan babah akan cube sedaya upaya kami bagi yang terbaik tuk kamu sayang..sesungguhnya kamu anugerah Allah s.w.t yang paling tidak ternilai tuk kami berdua..

Dah tunggu hari ni jugak, mommy dah prepare fizikal dan mental mommy..rajin membaca info2 berguna, tp tatau la tersemat dalam kepala otak mommy ni ke x..rajin membaca je..harap berguna nnt..barang2 kamu semua dah get ready..yang mommy xreadykan hanyalah baju mommy nk balik berpantang dkt kampung nnt..mommy lg fikir kelengkapan kamu dlu baru fikir kelengkapan mommy..barang2 mommy tu senang je, nnt suh baba campak je pakaian hari2 tu masuk luggage..haha..ermm mommy dah stop beli barang2 kamu, g mall ke ape ke mommy pandang je..sentuh pown x..tp tu kalo ade babah la..kalo xde babah, mommy terembat jugak selai dua baju kamu..mungkin ini yang dinamakan sindrom mak mak..payohhh !

ermm ermmm xde ape dah mommy nk bebel..feveret mommy sekarang air kelapa muda dan pisang goreng dekat simpang parit melana belakang rumah kita..even muke makcik tu muke masam je setiap kali babah suh belah kelapa muda, tp mommy ttp suke pg kedai die sbb air kelapa sedap, isi bnyak dan lembut..babah kata makcik tu senyum pown muke die ttp gitu syg..hr tu babah bergurau bergelak tawa dgn die pon, same je reaksi je even die ketawa..hehe..

Dan akhir sekali, mommy berdoa semoga mommy dipermudahkan untuk melahirkan kamu sayang dengan selamat dan kamu sihat walafiat hendakNya..aaminnn...in syaAllah jika diizinkan Allah s.w.t, lgi beberapa hari lagi kite jumpa ye sayang, mommy xsabar nak peluk cium kamu anugerah terindah..salam sayang dari mommy dan babah ;) see u soon !




19 March 2015

Pregnancy : 9 Bulan ;)

Assalamualaikum...

Alhamdulillah usia kandungan dah masuk 37weeks esok yakni bersamaa 9 bulan 7 hari.  Setakat ni blom nampak tanda2 yg obvious tuk melahirkan..Masih aktif mcm biase, jalan pown laju lagi..pergi kerja mcm biase dan belum plan tuk cuti awal lagi sbb rase badan masih kuat lagi..kalaulah dpt cuti awal kan best tp sayang plak nk cuti awal seminggu o 2 minggu sebab nnt kene tolak dari cuti kite 3 bln tu kan..nnt berat hati nk naik keje awal pulak ! hahaha...so kite ikut je lah bile baby nk kuar kan..harap xde la terkeluar tanda2 nk bersalin tu kt tempat kerja..biarlah dkt rumah ke ape..xsusahkan orang lain..susahkan suami je..hikhik..

Selasa ritu check up dkt KK, nurse kata baby dah masuk laluan..part paling best bile nurse tu pulak bertepuk tangan tgok HB aku naik balik..sblom ni 10.2, ni dah naik 11.5 trus..yeayyy...nurse tanya makan ape? aku kata makan iberet yg doc bg jelah then tggalkan sume pati delima dan madu sbb tekak xboleh telan lg dah bnde2 tu..tp aku gantikan lah dgn makan kerang dan sayur2..minum susu pown skrg dah banyak skip2..kadang terlupe kadang mmg tekak xmo..vco mkn pown ade lah seminggu skali..ptot makan tiap2 hari dah..nape la xdisiplin aku nih..hishh ! tampor pipi banyak kali !! mgkin sebab rutin harian yang super pack dan busy, buat badan terlalu letih dan fkr nk tido je bile balik rumah then xnk telan pape dah..

Baby gerak aktif mcm biase..harap teruskan aktif ye syg..dah dkt2 ni, rase mcm setiap mase die move..mase tido die kurg sgt..aku tido malam pown die aktif tp bkn lah aktif menendang2 tu..mcm move gentle mcm tu je..mgkin ruang die dah sempit kt dalam tu, so bile aku bnyak gerak, baring ke ape die xselesa ke mcm mane so die pown nk btolkan kedudukan die jgk..huhu..igt maknye je nk selesa, babynyer pown nk selesa jgk..hehe ;)

Malam td pown dah pergi detail scan dkt Klinik An-Nur, doc situ pown kata baby dah engaged, estimated berat baby dah 2.7kg dan air ketuban dalam 11.7..so far semua ok..syukur alhamdulillah..berat mommy setakat ni dah cecah 73kg..sebelom preggy 64kg, drop 61kg..now kire dah gain hampir 12kg..wuhuuuu !

Barang2 baby alhamdulillah dah complete kot..kalo nak tu sume dah ade la..yg aku hold kan dlu cume stroller dan car seat je..tu nnt lepas2 pantang pown boleh beli kan..in syaAllah..


Ni kain cotton flannel nak buat bedung dan barut baby..dah siap pown semua..knapelah xjmpe awal2 kain ni, kalo x, xyah beli swaddle & bedung moden mahal2 tu..nasib baik lah time beli tu beringat jgk jgn beli bnyak2..time tu fkr nk bedung anak pakai kain napkin je..haha..TQ kt nenek sbb nenek yg gigih suh bt sendiri, cari kain sume..murah je rupenye kain cotton flannel ni..aku beli 1m x 1m baru RM8 je..kalo bt barut, kain 1m tu bole bt 4-5 helai barut..jauh jimat dr beli kt luar..hntar upah jahit je la tp tuk barut kakak aku jahitkan..jimat lg..bedung tu hntr jahit tepi je..selai RM5 je caj die..settle !

Kenduri doa selamat pown dah diadakan mase kandungan 8 bulan ritu..alhamdulillah..bt simple2 je, orang kata kenduri melenggang perot, bukan2, aku xbuat pown lenggang perot..cume doa selamat dan bace yassin semoga dipermudahkan segala urusan melahirkan nnt..in syaAllah..juga diadakan untuk kakak aku (5bulan) dan kakak ipar (4bulan) usia kandungan mereka sewaktu majlis diadakan..alhamdulillah..







Semoga segalanye dipermudahkan..menunggu hari adalah 1saat yang sgt2 mendebarkan..kawan2 ramai yang dah selamat melahirkan..syukur alhamdulillah, tumpang happy tuk semua..asik tgok baby org je..bile la dpt tgok baby sendiri pulak..tidak dilupekan jgk kepada rakan2 mommy to be yang diuji dengan pelbagai ujian sewaktu melahirkan..Al-fatihah tuk baby syurgamu..sesugguhnya bekal untuk kamu disyurga nnt telah ada..yaAllah kau permudahkanlah urusanku melahirkan khalifahMu didunia ini, semoga zuriatku dilahirkan dengan mudah dan selamat..aaminnn...







09 March 2015

Bercintaaaa sgt !

Assalamualaikum...

YaAllah bercintaaaa sgt2 lah nk update blog nih..bnyak event bole update tp hati ni jauhhhhh sgt dgn blog ni..kecik hati ke? haha dah knape kan nk kecik2 hati, blog mane ade perasaan..erghh ! semua simptom malas semasa mengandung kot..tp dlu xngandung pown malas jgk nk update..mihmihmih..

Ok2 mggu ni kandungan dah masuk 36weeks..sampai laaa ni aku xpg scan2 lg dah since last mase 28week xsilap...lame kan?? kalo 1st time mommy ni salu mmg rajin pg scan..tp aku ade penyakit, penyakit malu nk dtg scan selalu..malu dgn doc tuh..hak hak ! mcm pelik, why nk malu??? ntahhh xde jawapan..rase mcm kalo balik2 muke aku nk scan kan, takot doc tu nyampah ke ape kan..bole pakai x alasan tu? hohooo..padehal kite bayarrrr kan nak scan, lantakkk piiii lah ape doc tu nk kata..ntah2 doc tu suka kite dtg selalu klinik die tuk scan..kaya skit die..haha..tp aku malu lah..xley xley..aku sabarrrrrkan je hati ni tuk tinjau si cenonet dlm perot ni..asal die kick dan move hari2 tu aku dah cukup happy...Alhamdulillah sihat hendaknya...

So setiap kali org tnye sekarang berat baby dah bpe kg? cmfirm2 lah aku tatau ! sbb xpg2 scan..lameee wooo..last dlu scan 28w kan..ntah2 dah debab anak mommy dlm perot ni..sekali 3kg++ koo..erkk ! xmungkinnnn kot..perot aku kecik je..tu org kata la..skrg pg mane2, hari2 pg kerja pown org nmpak je muke bulat aku ni org akan tanya dah bape bulan? bile nk deliver? jawapan aku "bile2 mase je dr skrang" ekekeke...then org akan balas xnmpak mcm nk bersalin lg..comel je perot, kecik je...oke aku xkecik hati pun kalo org kata mcm tu..aku senyummm je dan jawab lah mgkin anak 1st kot, xkembang sgt..jauh disudut hati aku berkata, mgkin ni baka bapakkkknyer ni..bapaknye kecikk ! huhu tp bapaknye ade kata, perot aku besarrrrr..sbb die je boleh tgok time perot aku tnpa baju kan..so die nmpak lah ketara ke x perot aku ni..hahahaha terlucah pulak..haipp!

Aku xpastilah mental dan fizikal aku dah betol2 ready nk bersalin ke belom..tp sume brg2 alhamdulillah settle..beg baby beg mak baby pown da siap2kan dah..Kursus Peneman dkt GH Melaka pown aku dah attend dgn suami jumaat ritu (6.3.15) . Harap2 babanyer sempatlah teman nnt..haaaa soalan femes lg 1, nnt nk deliver kt mane??? okeh aku mmg xplan tuk bersalin dkt mane2 hospital swasta..mmg plan dkt GH je sbb bagi aku mane2 pown same..sakit tu xkn berbeza dkt GH mahupun swasta..beza hanya layanan je kot nnt..so fikir yang baik2 je..in syaAllah baiklah dtgnyer nnt..lg pown save budget bnyak kalo bersalin kt GH kan..ade GL so pakai GL dptlah bilik selesa skit..tu kalo wad xpenuh la..huhu so duit tu boleh save tuk tambah stok barang baby ! mengancam btol brg baby skrg kan..geram2 tgok, rase mcm sume NAK ! sume NAK tu sume DUIT oke ! dan lg satu, GH Melaka atau GH Kuala Pilah??? tgok la nnt mane baby nk kuar..mindset mmg melaka je ni..tp katakan lah kalo aku xlarat sgt nnt dan nk mohon cuti awal, so Kuala Pilah lah tmpt kelahirannya nnt..mane2 pown bole la nak..mak ko ok je..janji 2-2 selamat..In syaAllah..

Ape lg? Nafsu skrg membuak2 nk barang2 baru tuk diri sendiri, konon2 nk reward tuk diri sndirilah ni..hek hek..nk Iphone 6+ lah, nk Ipad Air lah, nak handbag Coach lah !! paling xboleh blah aku ngidam nak kete aku tu cat PUTIH lepas beranak ! matikkk laki aku tgok segala idaman2 kalbu aku ni..mane satu nak dipenuhi permintaan isteri ni pown die tatau sbb kalo dipenuhi semua mmg KOPAK ! xde lah, mgkin ni sume keinginan je..nnt dah selamat semuanya, xde dah kot meroyan sgt nk sume ni..pompuan dan angan2 mane boleh pisah..so kite berangannnn je dlu..tp ni kire hint jgk tuk suami..bahahahaha !

Oke xde ape nk update dah..workstation hari2 aku make sure clear, no filling o surat2 pending..siap dah taip segala detail kerja, folder dsb tuk PA ganti aku nnt..ekekekeke..


kasi cannn selfieee satu haaa ! secara rasminyaaaa, segala gigi besi dah dibuka pada hari ahad semalam (8.3.15) . so no more gigi besi..alhamdulillah !



Pray for mommy Fadh ! 
semoga dipermudahkan urusan bersalin..serius takotnya dan risaunye dalam hati ni kadang xmampu disorok2..harap semuanye selamat..aaminnn