Pages

29 July 2015

Ceritera Syawal 2015


Assalamualaikum dan Selamat Hari Raya Yang Ke-14 ;) 

Nak jgk la semat cerite syawal tahun ni..kalau ikutkan malassssnye la hai nk update blog skrg tp demi kenangan2 di masa akan dtg, gagahkan jgk..lagi pulak tahun ni 1st time beraya dgn anak kan..haruslah dicoretkan sedikit.

Tahun ni raya turn rumah mertua..preparation raya tahun ni sangat tunggang terbalik..5hari sblom raya pown kami still blom ade baju raya sedondon..suami kata nak pakai jubah beli siap je tahun ni, so die xde la tempah bt baju melayu ke ape, salu dah tempah awal2..aku pulak hntr tempah baju hari ke-2 bulan poser so mmg full dgn tempahan..hntar 4 pasang, tp auntie tu kata die bole siapkan 2pasang je..lg 2 pasang lps raya..ok la ok la..sekali yg 2 pasang die siapkan tu pown amik 2hari sblom raya besar besar kau ! wuaa stressss..tp aku xmarah auntie tu...sbb mmg mase hntr aku ckp aku baru lps bersalin, mgkin setting dah lari skit..so auntie tu ukur baru..tp tatau la nape kain aku bole masuk lg 1peha org..so redho je la..pas raya ritu hntr balik alter dan till now masih tggu lg baju 4 pasang tu disiapkan..nasib la ade beli sepasang baju siap wana ijooo ikut wana ala ala jubah suami..suami beli jubah imam muda asyraf, beli dkt KL raya fest dkt pwtc..mule xnk beli konon2 baju yg hntr tempah tu bole pakai..tp hati ni tersangkut sgt kt baju tu, takot termimpi2 so aku rembat jgk la..akhirnye jd penyelamat tuk aku pakai raya pertama, mak ko ijoo!..naurah punye dress pertama raya lagi ksian, ssh sgt nk cri dress baby wana ijoo..sehari sblom balik kg, mlm tu siap2 kami g terjah H&M, alhamdulillah xjmpe ijo tp putih tu ade jgk la daun2 wana ijo..jadi la nakkk !

Pertama kali beraya tanpa mak ayah disisi..aku mgkin ok lg sbb kt rumah mertua trase meriahnye sbb semua adik beradik raya sama tahun ni..tp ksian kt mak ayah aku la..aku kol ptg mantai tu nyanyi2 lagu raya, tibe2 terdgr kt hjg talian tu suara mak aku sayup je menangis..die kata kt sini xmcm raya..sunyi je ha..sedih sgt hati..xpernah rumah sunyi mcm ni bile tibe raya..lain kaliii korg adik beradik jgn la bt mcm ni..berbagi2 la 2sini 2 sana..aku ade 4 beradik..kebetulan plak tahun lepas sume raya dgn mak ayah, jd tahun ni sume beraya rumah mertua, adik aku yg bongsu blom kawen tp bole plak hari mantai tu dan hari raya die keje..so mmg terkontang kanting je la mak ayah aku berdua kt rumah tu..tu yg trase sunyinyer tu..alahaiii sedih aku dgr..dah laaa 2 beranak ni menangis teresak2 dlm talipon..gile xsedihhh..in syaAllah tahun depan raya kami berbagi2 ye mak..

Ok skian cerite sebelom raya, jom share gambar rayaaaa !

mcm xpercaya raya kali ni dah ber3..dah jadi mak org ! Naurahhh tu mmg timing die tidoqq..so melepet je la gmbr2 die sume..huhu

Ni bersama kembar husband..kalo dibukak spec mata dan ketayap tu muke dorang masyaAllah seiras habis..muke anak kami mase baby pown lebih kurg je sbb masing2 ikut muka abi dan babah die..huhu..sikecik ijoo kt tengah2 tu anak k.ngah..dak azira..

Ini keluarga besar suami..suami ade 7 adik beradik, 6lelaki 1perempuan..suami yg bongsu..semua adik beradik ade..semua beraya sini tahun ni...seronok dpt berkumpul ramai..meriahhh rase..pak dan mak mertua pown tema ijau tahun ni..mmg mak ko ijooo sume tahun ni..haha

Selesai solat hari raya, selesai sesi bergambar bermaaf-maafan dan kutip duit raya, dah jadi kebiasaan keluarga suami bile raya akn balik ke kg. di melaka round habis semua rumah sedara mara di raya pertama tu..so moh lee..ehhh gmbr aku mntk mahap ngan laki aku tahun ni mmg xde sbb mmg xsalam sbb kelang kelibut si Naurah dah bangun tido nangis2 sbb rimass agknye pehal kecoh2 ni..haha

nk gerak kuar umah, die smbung tidoq lg..



Naurah dirumah pertama mood die baik lg..tu sume ketawa koyak mulot..bkn nangis..
tp start rumah ke-2 ke-3 die dah mule rimas..nk tido tp panas..so crancky2 nk tido..
smpai rumah ke-4 terus tumpang mandi dan tkr uniform..

dah mandi, mood happy balik!

moh pg rumah ke-5 yakni rumah terakhir rumah mak kaklong..bergmbr sakan sbb rumah unik skit..kalo tingkap rumah tu bukak lg cntik kan..





Naurah xpndai lg amik gmbr extreme2 mcm ni so muke die tonyokkkk je gitu..kalo amik gmbr die selfie sorg2 mcm kt atas tu cpt je die senyummm..xsenyumm die kerotttt dahi..

selesai raya pertama kami sekeluarga..seriuss babe, 1st time raya ade anak kan..jgn la ckp nk gojes2 meletoppp kebabommm..haha xmampu derrr sbb ank dok lekat je..mood baik, bg die lepas kite bole la tarik napas lega dpt minom dpt makan..time die nk tidoq, ha bergendong2 dodoi anak..blom kisah nak pam susu lg kt uma org..handbeg beli kemahen tp pegang pown idokkk..suami je dok kelek handbeg bini..bini handbag die anakkkkkkkkk...huuuuuu..kasut raya xbeli sbb heel lame2 pown ade xpakai lg tp jgn berangan la nk pakai heel ke wedges ke..pakai seliparrr adalahhh paling selesa ! mmg berhuhuhu je la aku raya ni..laki aku dok gelakkk je aku beraya tahun ni sbb aku xmcm aku yg dlu2..sempoiii sgt raya ni..suke perli aku "hi mommy gojess!" grrrrrrr...


sekian cerita raya pertama kami..nnt smbung lagi..tata !



12 July 2015

Pengalaman bersalin Puteriku Naurah Arissa binti Jamal

Assalamualaikum...

Seperti yang dijanjikan, mggu ni bos da start cuti, lagi 3hari nak Hari Raya..so dah bole rajin2kan diri create entry pengalaman bersalin yang dah jauhhhh 3bulan ditinggalkan..mcm igt2 lupe pown ade ni tp in syaAllah klimaks die masih segar dlm ingatan..haha..agak panjangggggggg ye..huuuuu..

7hb April 2015

Hari ni hari selasa, setiap selasa mmg ade regular c/up dkt KK memandangkan dah minggu2 akhir kan.time tu 39w 3days...start malam isnin tu lg kjap2 dah mule rase mengeras tp dtgnye dalam jarak yg sgt jauh..mgkin bg hint2 skit2 tu..mase c/up pg tu ade la ckp kt nurse sy dah mule rase mengeras setiap stengah jam mcm tu..then panties pown mcm basah skit2..then nurse kata xpe nnt kite suh doc cek..bole plak time c/up tu mengeras tu makin lame makin trase..so time jmpe doc, doc kata nk try seluk...huuuu bkn xpenah kene seluk, penah je sblom ni kene seluk dgn muncung itik 2 3x lg..tp kali ni debar die lain mcm sbb mmg dah nk dkt beranak kan..sblom ni kes leaking je mase 7month..sekali doc seluk tgok dah bkak 2cm..eh eh? nk beranak dah ke..tibe2 rase gelabah, airmata dan dan bergenang je..cengeng !..jap, rase kene seluk time tu ok je..ade org sakit kene selukkan, tp aku sakit yg masih bole blah lg..lembutkan kaki selagi boleh, so sakit xtrase sgt..tips nurse bg..hehe..

so bile dah bukak 2cm tu, doc trus nk refer GH..siap nk suh ambulance hntrkan..time tu bru kul 10.30pg cm tu..ok, aku mmg xnk la kan nek ambulance bagai, cukup la mase 7 bln ritu naik ambulance nino2 nino2 tp aku kt dlm tu dok rileks je main nset..haha..ikut bacaan aku, 2 cm still early lg nk pg GH nak2 lg ank 1st..so aku decide nk balik rumah dlu, kemas ape ptot nak mandi puas2 sume lah..doc bg balik, die kata siap2 kemas trus pg GH ok..aku angguk je..then kitorg balik uma melengah2 je kemas brg sume..siap geledah beg baby dan mak die balik padehal sume tu dah dok dlm bonet keta lame dah..aku mandi puas2..siap suh suami mandikan sbb aku fkr lps ade anak xkn dpt lg mcm ni..hahaha gedik sgt pangai ! kol mak bgtau nk admit spital dah ni..nangissssss..beselah aku mmg cengeng spnjang pregnant..amik mase 2 3 jam gak dok uma tu, da siap kami gerak..tu pown singgah bnyak tmpt settlekan sume bnde..siap pg jusco jalan2 kjp & mkn..laparrr...kul 2.30ptg bru serah diri kt GH..huuuuuu..

8 April 2015 : 2.00 pagi

Tibe2 terjaga dari tido dan trase contraction...tgok jam je lepas tu..contraction dtg 30minit skali..cmfirm! juz biar je xckp pape ngan nurse smpai la pagi sbb xrase sakit lg..cuma mata mmg xbole nk lelap dah sbb mmg xley lelap dahhhh dok fikir mcm2...pg tu doc round aku ckp dah mule rase contraction 30minit skali..doc seluk dan tolong bukakkan skali jalan..ngilu tp still ok..aku bangsa kebal skit bab2 sakit ni..puii ! haha..

2.00 petang

Dah mule contraction makin kerap..seingat aku 10 minit skali..mmg sentiasa kire jam..bole tahan lagi..suami dtg aku dah mule mengadu sakit..airmata pown dah meleleh, cengeng biaselah..mak ayah blom smpai lg, suami dtg melawat pown dah agak lewat sbb bru abis klas..hati sayuuu je..mmg mengiring ke kiri je spnjang rase sakit tu nk bg lega, lg 1 ramai kata bile sakit mengiring ke kiri..jalan cpt bukak..suami amik air segelas, bacakan surah2 skit suh aku minum..lega skejap..then waktu melawat dah abis suami balik dlu..sakit makin kerap..5 minit skali..airmata meleleh tahan sakit xyah ckp..panggil nurse suh tgokkan..tp aku lupe scene ni..yg aku igt dlm kul 4.30 kene bt ctg..aku paling benci bt ctg..sgt2 benci sbb ni kali ke3 kot bt ctg tuk hr tu..org yg tgah sarat, disuruh baring menelentang xbole bergerak spnjang bt ctg selama 20 ke 30 minit..mmg sakit la cternyer kan...time bt ctg aku menangis2 sbb aku sakit blkg..pggang rase nk putus..selesai ctg, rase mcm nk sujud syukur..lega sgt..tp odw balik ke katil mmg langsung xbole nk jalan..sakit contraction yg kerap..sambil berjalan ke katil terbongkok2 menangis menahan sakit..then nurse suh patah balik ke bilik ctg tuk cek bukaan..doc cek, bukaan dan 4cm..amikk ko ! padan la sakit kerap ! trus siap2 tolak labour room..time tu around 5.30 jgk..

6.00 ptg - Labour room

Kol suami bgtau dah masuk LR..suami time tu odw amik mak ayah park kete kt uma kami..xnk bawak kete ke GH sbb parking mmg ssh nak mati kt GH Melaka tu..so baik 1kete je..kul 6.30 jgk suami smpai GH dan trus teman aku kt dlm LR..mmg dah amik kursus peneman..(GH melaka kne attend kursus kalo nk teman bini)..aku dlm LR mmg kjp rase lega kjap2 sakit tu dtg..mulot xpenah benti lafaz lailahaillahantasubhanakainnikuntuminazzolimin...setiap kali sakit dtg, aku genggam kuat2 tgn suami..kadang lepaskan tgn suami sbb nk pegang besi katil..takot suami lebam2 plak nnt..pompuan kalo nk beranak, die jd hulk, bole patah tgn laki aku yg halus tu nnt..hahaha eh sakit contraction ni xyah ckp la.sakittttt sgt2 sgt2..kadang bergegar katil tu aku kejekan nk tahan sakit..mengerang xyah ckp la..cume aku behave skit la, xde la sampai menjerit2 menyumpah seranah lg..hihi..dgr org sebelah menjerit2 seram oii..

8.00 mlm 

Sakit yg dah xtertahan..begegar2 katil tu aku kerjakan..nurse xkasi teran tp time contraction dtg tu, tuk legakan sakit mmg aku terannnnnnnnn!!! bile teran kurg rase sakit tu sbb bdn kite keraskan..nurse ke doc ke dtg tgok jalan dah bukak 6cm..then dorang teruskan pecahkan air ketuban..dah pecah air ketuban rase rileks kjp..mulut terkumat kamit bace lailahaillaanta, kjp2 tertido..suami dkt sebelah xbenti2 jgk bisikkan mcm2 surah bg aku rase tenang..tp tiap kali contraction dtg, tiap kali tu la aku teran dan mengeranggggg..Allahuuuu sakitnye abg..sayang xtahannn..merayu2 dkt suami rase sakit yang xtertahan..paling kelaka dlm sakit2 tu meneran siap suh suami cek, syg berak ke bang? sbb time teran mmg rase ade bnde yg kuar..aku fkr aku berak cair..tp sbnarnye baki2 air ketuban tu yg kuar..ni sume sbb bnyak bace pengalaman org beranak la ni teran then berak kuar..dah la time sndiri meneran asik cuak je kot2 terberak..malu ngan suami..haha sempat fkr maluuuu lg tu..time2 tgah menahan sakit contraction ni jgk ade plak sorang doc ni xbenti dok cucuk2 tgn aku sbb jarum terbukak kan..cucuk lg terbukak lg..tgn kanan ade 3x lobang cucuk, tgan kiri 2x dan akhirnye tmpt terbaik yg selesa dan xtercabut lg kt tepi skit atas ibu jari kiri..pastu xtercabut dah jarum..bkn ape, setiap kali doc tu cucuk, contraction dtg, mmg aku genggam la besi katil kuat2 dan gegar2 katil tu..aku xpeduli la die suh lembutkan tgn ke ape..lantakkkk...aku ttp nk gegar katil tuk kurangkan rase sakit contraction tu..huuuuu...

9.30 mlm

Masih menahan sakit contraction yg sgt2, tgn xlepas sedut gas antinoks..time tu suarakan dkt suami nk ckp dkt mak..nk ckp dgn mak nk mntk maaf dgn mak..xtahan lagi ni..syg nak mak..syg nak mak..merayu-rayu..baru suami nk kol, tibe2 bilik penuh dgn nurse pembantu2 dan doc..kaki truskan kene naikkan atas besi ape sume la..semua prepare brg2 nak bersalin la kirenye,.aku xamik port dah sbb aku rase lega sgt2 dah sampai masenye..doc cek jalan mmg dah full dilate 10cm..alhamdulillah..then dorg ajar teran skit2 curik nafas sume..start la sesi menerann...2 3x teran tp still gitu gak..sakit mmg dah xrase dah time tu sbb dah lega dpt kangkang dan teran...suami setia disisi selawat dan bg support..still xjalan jgk walaupun cara teran dah betol tp tenaga dah sgt lemah..nk2 sedut antinoks bnyak sgt agknye..lg la mamai..doc kata kepala baby jauh ke dalam skit..doc tu terus kol doc pakar tnye suggestion..then pakar dtg, tgok trus die suh vacuum sbb jantung baby dah lemah..Allahuuuakhbar..selamatkan nyawa anakku yaAllah..andai ini yg terbaik, aku redha..suami diminta keluar dan doc terangkan risiko vacuum kepada baby mgkin akan ade pendarahan dlm otak dan baby akn terus ditolak ke nursery..xboleh bersama maknye sbb nk terus c/up baby..aku xfkr ape, sbb mase sgt suntuk..jantung baby dah lemah..aku terus bersetuju sbb fikiran aku time tu jarang2 aku dgr kes vacuum yg serius..time tu jgk sign..xamik mase yg lame tuk prepare brg2 tuk vacuum, tau2 doc dah suh teran..

9.45 malam

Dgn bantuan nurse dan doc 4 org yg tolong tekankan perot, sorg doc tolong vaccum dan kudrat aku sendiri tuk meneran sekuat hati..aku xfkr aku lemah, aku fkr aku mst teran sekudrat tenaga yg ade demi selaamtkan nyawa anakku..nurse dan doc sgt2 membantu 1, 2, 3 terannnnn curik nafas 1,2,3 terannn dan akhirnye bulpppp lahirlah zuriat aku dari rahimku tepat jam 9.59malam..doc trus ltk atas perot, mengigil2 jari jemari aku menyentuh anakku, xberhenti airmata mengalir bile dpt lihat dan sentuh zuriat yang selama hampir 10bulan aku kandung..yaAllah indahnya perasaan ini..syukur alhamdulillah...selepas potong tali pusat, nurse tunjukkan baby dan suh sebut baby ape dan aku sebut baby girl..alhamdulillah..lps tu anak terus dibawa keluar dan diserahkan pade suami tuk diazan dan iqamatkan..suami kata baby masih blom dibersihkan lg time die pegang..bau syurga..selepas dibersihkan terus ditolak ke nursery..dlm LR doc inform ank puan selamat dan tiada kecederaan yang serius dikepalanya..syukur, rase lega yg amat..then sesi menjahit pulak..gas antinokkk mmg sentiasa ditgn..mule2 rase ok je die jahit siap bole terlelap dek letihnye..dah hujung2 tu mule dah trase sbb trase sgt die terik2 benang tu walaupun sakit tu masih bole tahan lg..lame jgk sesi menjahit..cmfirm bnyak sbb kene guntingkan..lps jahit trus tertido xsedarkan diri...sedar2 balik dah kul 11.30mlm..lame jgk dorang biarkan aku tido dkt dlm LR tu..mgkin xramai orang nk beranak agaknye..huuuu..

Syukur rase dipermudahkan segala urusan melahirkan Naurah Arissa..walaupun sakit menahan cntraction  selama 4jam tu sgt2 la sakit tp semua rase sakit tu hilang sejurus sahaja keluar zuriat dari rahimku..kalo orang tnye aku sakit x beranak, aku ckp beranak xsakit lgsg, jahit xsakit tapi yg sakit adalah contraction..setiap kali contraction tu dtg, Allahu hanya Dia yang tahu mcm mane rase nk putus nyawa menahan sakit tu..sejurus lepas beranak mmg ko xrase ape2 yg sakit lg dah sbb dah lali dgn sakit yg maha dasyat iaitu contraction..kene jahit hidup2 pown rase rileks je dah..buat la ape ko nak bt, aku dah legaaa..haaa gituuu skali..huuuu..

Lepas beranak, tolak masuk wad kul 2pg..bole aku pg mandi basah rambut sume sbb rase badan sgt2 berlengasss..niat mandi wiladah trus..apeeeee, lps mandi tu mengigil 1 badan mcm nk bentan pown ye..amikkk ko..mak ade teman kjp time tu, mmg kene tegurlah nape mandi sejuk2 ni..huhu..alhamdulillah pas mak balik, tido, esok tu bangun rase bertenaga balik tp sedihhh baby xde kt sebelah, leleh air mata balik..baby dkt nursery..lepas doc round pagi tu, tggu suami smpai nk bawak pg nursery..xsabar sgt rasenye nk tatap wajah anakku..mmg blom dpt tgok btol2 lps je lahirkan die..

9 April 2015 : 10 pagi

Sampai di nursery, sarung baju putih terus meluru masuk..Allah banyaknye baby kt sini...mane anakku...baby cot sume rapat2 tapi inilah yg dikatakan naluri ibu..aku terus meluru pada susunan bahagian kiri  ke 1 baby cot dan nahhh tertera disitu nama aku..yaAllah anakku..Allah Allah..xterbendung airmata menitis2 tanpa henti sambil mengucapkan salam pada zuriatku..Assalamualaikum sayang mommy..yaAllah kau beri kesempurnaan pada anakku..syukur yaAllah..tiada ape yang mampu aku ucapkan melainkan rase syukur yang tidak terhingga...aku angkat, aku peluk aku cium tanpa menghiraukan suasana sekeliling..serasa mcm aku ade dlm dunia aku dan dia sahaja..suami pown baru dpt masuk time tu,,xbenti aku lafaz ank kite bang, anak kite..syurga kita dgn airmata yang xberhenti mengalir..xtergambar perasaan time tu sbb lahirkan die jam 10mlm, aku dpt peluk 10 pagi esoknya..aku bawak ke nursing room tuk susukan die..die celik mata..Allahuakbar..syukur yaAllah diatas pemberian ini..semoga aku dpt menjadi ibu yang baik kepada zuriatku..Aaminnn




Alhamdulillah selesai sudah..ini kisah aku melahirkan Puteriku yang pertama iaitu Naurah Arissa..semoga suatu hari nnt Naurah mommy bace kisah ini tuk tahu bagaimana mommy berjuang tuk melahirkan kamu sayang..semoga kamu menjadi anak yang solehah, baik budi pekerti, cerdik pndai, menghormati & mengasihi orang tuamu anakku...aaminnn...

End~




07 July 2015

Hollaaaaaaaa !!!


Assalamualaikummmmmm bloggerssssssss...

Renduuuuuuuuuuuuuuuuuunyerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr...mmg btol2 cuti 3bulan kaw kaw holiauuuuuuu baik punyeeeeee aku cuti bersalin..hahaha...last update 31 Mac, bersalin 8 April 2015 sampai la ke hari ni naik keje 8 Julai 2015 setelah berlandinggg baik punyeeee selama 3 bulan..heavennnn weyhhh ! heavennnn jd MAK pada Puteri kami Naurah Arissa binti Jamal ;)

Name pown baru naik keje kan, so mmg xfree sgt la nk cter bebanyak..in syaAllah akn cube freekan mase nk cter pengalaman bersalin aku nnt..next week bos dah start cuti raya, so boleee la kot update..ok stay tuneddddd ! tatatata !