Pages

23 November 2015

Naurah dah tumbuh gigi 2 batang

Assalamualaikum...

Jarang betol update progress anak..rajin update kt ig biaselah tp kt blog malas sungguh..kalo xupdate rase rugi sungguh bile nk bace2 eh xde plak bt pos pasal tu dlu..so ni berkelapangan, kite update skit lah..Naurah dah tmbuh gigi 2 batang kt bawah since die masuk 5bulan lg..mule2 kuar titik putih je..pastu titik tu hilang so fikiran time tu eh gigi nk kuar boleh hilang??? bukan gigi lah tu kot..tp seminggu lepas tu rase keras gusi die tajam2 gigi nk kuar..yeayyyy btol la gigi nk tmbuh..tp alhamdulillah sepanjang gigi naurah berputik dan kuar sampai abis, die xdemam xde meragam ke ape..tau2 tumbuh dgn jayanyer je..bile dah kuar gigi 2 batang ni, bile die sengeh ke senyummm ke alahaiii meltingggg mommy tgok tau..comel naa ! rase nk lempangggg..haha



ni feveret die skrg..suke mkn jari telunjuk die..

manissssssssssss..rambut jarang2..bile nk lebat rambut ni dikkk..dah lebat xyah mommy pakaikan headband lg..ahaa

suke menyenggeh je..lempangg kang!

Bile ah ade gigi ni, so segala mainan yg lembut2 tu die xminat dah..die nk bnde yg keras2 sbb die nk asah gigi die..gerammm sgt tau..xngilu agknye..kalo dpt hp aku, die gigit2 smbil trik2 dgn gigi die smpai berbunyi2 die asah tu..gigi tu da la gigi susu, kang di asah2 gaya gitu ade yg patah o sumping plak nnt..mmg cpt2 amik kalo nmpak die dok asah2 gigi die gitu..so yg jd mangsa ofcoz la jari jemari kite..sakit ok bile die ngap sekali tu..mmg smpai ke sudah xberani hulur jari kt die..ade 1 mlm golek2 depan tv then aku tertido..tibe2 die amik jari aku trus die gigit sekuat2 hati, mmg aku terjerit bangun dan rase nk terlibas die2 sekali punye la sakit!!! yg die tgok kite gitu bole senyum ketawa plak...oii anak anak..gerammm mak ko..grrrrr

Kuat makan..bg mkn ape jenis bubur campur sume licin..alhamdulillah..cume kene pelbagaikan lg menu die pas ni sbb takot lame2 die bosan..ibu bekerjaya ni kadang xsempat nk bt mcm2 mix bubur sbb aku jenis masak bubur hari2..bkn smpan stok..dlu puree mmg smpan stok, tp bile dah mkn bubur xsampai hati pulak nk smpan berhari2 bg die mkn sbb aku fkr nasi..kite kalo mkn nasi smlm pown kadang xselera dah kan..so xsampai hati plak nk bg ank mkn nasi yg dah berhari2 walaupun tau bnde tu safe..so gagah la jgk masak pagi2 tu..huuuu..

so itu saja progress setakat ni..eh jap, naurah dah mengesot laju ke depan, rumah kt bahagian ruang tamu dah mcm kubu sana sini pekung mcm penjara..dah mule angkat2 bontot nk bljr merangkak kot tp tgn xnk lurus2 kan lg..cm no tu dik! hopefully perkembangan naurah merangkak lame skit then baru berjalan sbb kite tau kan kebaikan merangkak ni berkaitan dgn motor skill baby..sblom adik baby kuar, hrp naurah dah mule bertatih..jd senang mommy nk hndle nnt..kalo x, xtau la cm ne keadaannye nnt tgah berpantang dgn anak yg baru setahun..wuaaaa xley bayang lahhhh...

k bye!








01 November 2015

Solid Food untuk Naurah

Assalamualaikum..

Lame xmenaip..lameeeee sgt ! mase free banyak tp simptom2 xnk menaip tu dah berulang kembali tuk sejarah kedua kalinya..ececehhh tu nnt2 la aku citer..

Lagi 2 hari naurah dah masuk 7 bulan..cerita 1st solid food naurah mase 6 bulan pown aku xup2 lg dan hari ni baru ade rase nk story skit2 tu pown skit je la kot..hahaha dasarrrrrr malas mengarangg..

Tuk persediaan solid food naurah ni mmg 1st thing 1st yg aku fikir adalah aku nk bende yg cepat dan mudah ! sbb aku mak2 yang bekerja, aku xnk bende2 yg lecehhh..sume nk senangggg, manyiakkk cantikkk ! tp kalo survey2 mmg jmpe la yang nk senangggg sgt tu..lame survey nk cari blender yang boleh kukus then trus blend! nk beli avent punye mahallll nooo..400++ hishhh ! then usha lg dan lg kt lazada, kt littlewhiz sume la tp xbeli2 sbb aku malas purchase on9..xnmpak depan mata..nasib baik kebetulan ade baby expo mase awal bulan 10 ritu kt melaka so aku survey sana je..then dpt lah murah skit dr hrga sebenar Food Processor Brand Autumz..RM150 hrga dkt expo, kalo x hrga die RM180++ jgk la..ok la rembat je, jnji cepat dan mudah!

tadaaa ! comel je petite size..haha

isi air kt sebelah kiri tu smpai paras max die..tujuan tuk mengukusssss..nnt ade 1 lubang wap air panas masuk ke bekas jiran sebelah tu tuk kukus makanan korang..senang senang !ehehe

putar brape minit korang nk die kukus makanan korang..sat2 g berpeluh2 die bt keje kukus tu..huhu
settle kukus die bunyik TINGGGG! so korang yg tgh tido tu sama ada nk biarkan je dulu smbung tido, atau korang g kesat air liuq basi tu pg ptr tuk blend plak bnde ni..xde masalah blend panas2 sbb die plastik dan besi..xde compartment getah ke ape yg bt korang risau blend jd longgar ke xtajam ke haus ke ape..xyah tmbah air, air kukus tu nampakkk x kt bawah tu, so blend je trus..kalo rase2 pekat bru korang tmbah air skit..

Settle blend! ok lupe nk bgtau aku tgah bt puree lobak time ni..so mmg halus mulus seswai tuk baby mkn hasil die..

then aku trus ltk dlm bekas food storage 2oz treenie ni..dah sejuk simpan peti ais..salu sekali bt dpt isi 4 bekas 2oz setiap 1..mmg cukop tuk 4day ruless..huhu

dannn aku jgk bangsaaa rajinnn sgt..bg BS trus bekas ni tuk bekal setiap pg..tatau la korang kalo g pindah bekas lain..tp aku xxxxxx..aku bg gini je..then nnt BS rendam air panas, trus suap mulot naurah dr dlm bekas ini jgk gune sudu..dan BS pown kata mane beli bekas kecik2 ni..senang keje akk nk panaskan then trus bg die je mkn...xyah salin2 bekas..weeeeeee ! 

ok tu berkenaan bagaimana aku sediakan puree tuk naurah..naurah dah mkn mcm2 puree dan so far alhamdulillah sume ok dgn die dan die sgt lah pemakannnn orgnye..sume die bedal, brokoli bru2 ni aku bt perghhhh mmg bau die xsedap pastu rase brokoli semata mmg xsedappp ahhh tp si naurah ni bole nganga nganga lg mntk..maigoddd!

setakat ni aku dah bg sume puree dibawah :

*she like bananannn so much!
*apple
*pear
*lobak 
*avocado pown die suke sgt2!
*brokoli
*sweet potato (1st time mkn kembung, tp try2 lg 2nd time 3rd time dah ok)
*pumpkin

bile sume ok, mommy jd senang hati sgt2 nk buat bubur plak nnt..ptot rini dah start bubur tp mommy terlajak tido sayang..i'm soo sorry..

in syaAllah tomorrow mommy wake up earlyyyyyy sgttt eh eh..haha

1st trial mgkin nk try bubur+pumpkin..hope naurah suke!

ok till then..t ade rajinnnnn, mommy taip lg..
taip lame2 pown rase loyaaaaa dah ni..penangannnn btol!

bye!