Pages

18 October 2016

I'm back !

Last post 3 months ago....tahun ni hanya ada 6 post sahaja..terok sgt nih !

haha!

Haiiii! Assalamualaikum...mommy is back..woww mommy sgttt..selesa plak gelar diri mommy skrg sbb dah immune sgt menggelarkan diri mommy anak dua..cehhh..kekonon super busy sesangat mcm la ko sorg je ade anak dua kan kan..haha lantokkk sana..sesaje sesuke je..korang ok je kan..heeee

Alhamdulillah even xselalu update kehidupan seharian kt sini tp perjalanan hidup aku berjalan mcm biase..rutin yang biasa2 jgk cuma kadang agak hectic skit dari biasa..tp sbb dah biasa semuanya jd luar biasa sikitlah mutu keunggulannya tu..

I'm back sbb tengah sangat2 la happy dengan kehadiran perkara2 baru dalam hidup aku..rase mcm xlengkap kalo xtampal perkara best2 mcm ni dalam blog. But nk cerita satu2 mcm blom gigih lagi nk karang ayat..nnt kalo ade free, aku share sesatu..

1) Muhammad Harraz Naufal

2) Alamara Hijab by FBM

3) Home Sweet Home

4) Mak aku dah pencen!

Banyak yang best2 tahun 2016 ni..harap sentiasa menggembirakan juga di tahun2 yang akan datang..cuma kite manusia biase tak boleh terlalu obses dengan perkara2 yang indah sebab kehidupan ini ada turun dan naiknya..cuma kite berjalanlah seperti biase, harungi seperti biasa berpaksikan redho Allah swt.  InsyaAllah..


Kadang aku rase aku mommy yang sangat kuat terlalu tough ke mcm mane ntah dari segi mental dan fizikal..mental especially..mak mak ni mmg POWER kan..semua bende kite bole handle dengan baik..semua jalan sekali harunggggg..
impak dia, MOMMY KURUS sekarang..kahkahkah..

KURUS tapi alhamdulillah sihat & gembira..in syaAllah..


ok see u !





*aku harap ni bukan post terakhir utk tahun ni..haha!




26 July 2016

Pengalaman bersalin Puteraku Muhammad Harraz Naufal bin Jamal


Assalamualaikum..hai uolsssss rendunyeeeeeeee..ekeeke

Dah 3 hari naik keje..asik la blogwalking ke blog2 uolsss tu pown xhabis jalannnn lg..hehe..rini baru teringat nk share pengalaman bersalin Naufal. Pengalaman kedua yang mengelirukan sampai overdue 2 hari dik baru ko nk kuar..sedap dok dlm perot mommy eh eh..

Ok mcm entry lepas tuk 2nd pregnancy ni da hjg2 aku cam lelah skit..mcm dah xlarat nk bawak badan so aku decide tuk amik cuti bersalin awal dari due date..seminggu awal dgn harapan kua la ko dik mggu ni..sbb tanda dah ade, siap la dah dok wad 2 mlm bagai, balik kg. dlu ape sume tp still xnk pop out! heyyy len maciammmm sgt niiii..dok seminggu kt uma melaka rileks je..sakit x ape x..adoiiii dah rase nyesal plak amik cuti awal...cergasss je plak..lelame decide ngan husband jom ler anta syg balik pilah..xya la beranak kt melaka..anak abg ni xnk kua kt sini kot..die nk kua kt tmpt tanah tumpah darah mommy die jgk..jd berkemass la hangkut sume brg tong2 baju naurah dan baby..sabtu (14/5/2016) tu uma mil bt kenduri doa selamat skit..ahad esok tu aku balik pilah..

Isnin (16/5/2016) 

G KK bgtau dah overdue..so dtg nk dptkan tarikh last masuk spital..means kalo x sakit jgk kene serah diri beranak paksa la..ni prosedur..so die bg tempoh 7 hari lg then kene serah diri..ok KK pilah kali ni xmcm dlu..kali ni ramai nau org..jenuh menunggu..sakit2 pinggang dah xtahan dok lelame..ceknye kejap le sgt2..then mlm tu g mkn luar dgn mak ayah..ekcelli dah mule rase mild contraction since jam 9.30mlm tp cm rileks je lg sbb xsakit ape, licin jgk la aku mkn nasi goreng USA tu..huhu..bile contraction dtg aku suh somi tgok jam..dtg lg tgok jam..somi kata setiap 30minit aku contraction..balik uma rileks2 lg..donlod app yg cek contraction tu name apps tu "full term"..so setiap kali gesa dtg aku tekan start..t die rekod la..bawah ni rekod aku mase contraction menyerang..bnyak lg tp aku bg contoh ni je la eh..ni rekod mase sakit makin kerap since jam 2.30pg..



Selasa (17/5/2016) 

Kul 2 pg terjaga..sakit pinggang tetibe..bangun duduk then temukan dua tapak kaki pastu turunkan bdn..tips cptkan bukaan org kata..bt lg n lg..then mule trase balik contraction tu then kejut somi bgtau dah rase contraction yg kerap..rekod dkt apps..tgok gesa dtg setiap 10minit sekali..suami ajak pg hospital dah tp aku xnk..aku kata btol2 sakit baru pg..skrg ok lg..then aku amik tuala mandi..mandi beriye2..mandi kan bole tenangkan kite dan kurangkan rase sakit contraction..solat sume la..then rileks mntk suami urut2kan dkt bawah pinggang tu..(teknik hypnobirthing) mmg dah ajar suami semua pasal hypnobirthing sbb nk die support kite supaya kite xlupe.. tp siyess kali ni bile contraction tu dtg aku rase sgt rileks dan bole kawal sakit tu..xde la menangis2 ke hape mcm ank 1st dlu..yess aku mmg praktikkan cara pernafasan hypnobirthing..mmg aku xpenah masuk kelas hypnobirthing (kelas hypnobirthing mahalll woooo) tp aku bnyak baca baca dan baca , tgok kt youtube cara pernafasan tu kemudian aku praktis sndiri since sbulan sblom pregnant..lelame aku paham rentak die then aku mmg btol2 applykan mase nk bersalin kedua ni..result die seriusss aku sgt tenang dan xsakit..sakit tu sakit tp ko tenang..alaa cm ne nk ckp eh..rilekssss je even contraction dah kerap..ha gituuu

3.00pagi 

Contraction dah makin kerap..5minit sekali mcm tu..ikutkan xnk lg pg spital sbb masih ok tp siap2 jgk la, risau pulak pape kt baby dlm perot ni nnt..Ketuk pintu bilik mak bgtau mak ayah adik nk pg spital dah ni..bingkas bangun dua2..huhu..then pelok ciom mak ayah mntak maaf sume..mak da bergenang2 air mata..aku masih rilekss lg..kali ni xnangisss..haha

Spital dgn rumah xsampai 5minit ok..dkt sgt..terus pg daftar dkt kaunter LR..org xde pown time tu..LR lengang..xde org nk beranak ke ape ni..btol2 aku sorg je time tu so semuanye cepat je..doc pown terus intertain kite..pasang alat ctg sume..contraction 3 minit sekali..mmg kuat kalo tgok kt mesin CTG..doc lelaki muda tu siap ckp "kuat contraction akk ni, akk xrase sakit ke?" aku hanya mampu senyum dan teruskan teknik hypnobirthing, xkuase nk layan die..huhu..doc tnye akk ok x ni? aku hanya mampu angguk je..gile ko 3min sekali sakit dtg, sakit laaaa oiii sbb tu xnk bercakap dah..mampu diam senyum dan angkat ibu jari bgtau "I OK" dan teruskan teknik pernafasan tu.  Rupenye dlm LR tu ade sorang tgah push nk beranak..bilik die berhadapan katil aku duduk pantau CTG..jarak 50 meter gitu tp aku bole nampak org tu sbb xtutup tirai pown..korg bayangkan aku tgh dok bernafasss tenang layan contraction tapiiii kene berdepan dgn saat2 org tgh push nk beranak..psikoooo sgt ok..PUSH lagi PUSH lg..1 2 3 TERANNNN !!! mmg kacooooo weyh..sesak napas tgok org beranak tp nasib baik kuo jgk babynye..trus tenang balik LR tu..huuuuu

Then doc ajak pg seluk nk cek bukaan..bangun dan jalan smbil tahan sakit tu..alhamdulillah masih mampu berjalan lg..memandangkan LR tu lengang je then aku request doc perempuan tuk seluk..doc lelaki muda tu kata bole je..seluk bukaan dah 8cm, terkejut gak aku bile tau dah 8cm..teringat mase naurah dlu 8cm ni aku dah menggila sakit nk teran..bergegau2 katil..huhu..terus tolak masuk LR then pasang CTG balik dan drip..mgkin sbb LR tu lengang, dua org doc dok melayan aku smbil cek contraction manual kt perot..rasenye mmg aku sorang je dkt LR tu pagi tu yg nk beranak..layanan dpt le 1st class..hehe..aku nk suami aku tp org kata Hospital Kuala Pilah ni xdpt suami teman2 melainkan dah btol2 baby nk keluar baru bole pggil suami..

5.00pg

Sakit da makin menggilaaa..Doc kata bile gesa dtg akk terannn je xpe..dah doc kata mcm tu mmg aku xde tetahan lg la..sblom ni mengerang perlahan je smbil tutup mulot berhypnobirthing le kekonon tp siyesss sgt2 membantu..bile tgok aku da makin kerap meneran terus doc seluk..full dilate..bermula lah aksi teran meneran..bilik pown dah mule penuh dgn nurse sume..bnyk kali jgk aku meneran tp xjgk kua2..doc pown letih agknye aku lg la letihhhh smpai ckp yaAllah tolonglahhhhhh hambamu ini..(fkran aku sarat sgt sbb aku nk elak kene vacuum) tp aku keep on teran sampailahhh "sy xlaratttttt dahh nk terannn doctor" siyess aku kecewa dengan diri aku sbb xmampu nak teran sekuatnya lg..terus rebahkan badan xnk teran lg..terus doc tnye ank 1st bersalin dulu mcm mane..aku dgn berat hati terus sahut vacuummmmmmmmmm..panjanggggg aku sebut vacuum tu sbb aku mmg xnk kalo bole tp aku xnk pntgkan diri, kene selamatkan baby dlu..pe lg trus doc tu jerit mntk semua setupkan alat2..kaki sume dah naik..huhu time ni cm klakar plak..ye la da bnyak kali teran xturun jgk kepala baby ni..doc dgn nurse dah bg full support ckp dah betol tu kak teran..curi nafas teran lggg ape sume lah rupenye nk kene vacummmmmmm jgk historynyaaa..hahaha sape suh doc tu xcek history dlm buku pink..kikiki..

Pasang alat 2x teran trus pop out jam 5.39pg!!! yeayyyyyy..kali ni baby trus ltk atas perot kite.. lameeeeeee ok dpt pelok die..syukur sgt2 sbb ni la doa aku nak pelok baby sejurus selepas melahirkan..even vacuum tp aku dpt rase pelok baby fresh dr oven..mase Naurah dlu xdpt dan sgt2 la terkilan yang amat sbb tu aku cm trauma xnk kene vacumm sbb aku takot xdpt pelok anak dan susukan die..bile nurse da amik baby, bermulalah proses jahit menjahit..alhamdulillah proses jahit lancar dan aku ok, bole tahan..xde pengalam ngeri mase jahitan dibuat..xtrase sgt..rase nk beranak lg..kahkahkah..suami dpt masuk lps tu..suami dtg senyummm je cium dahi semua..mcm ade ckp sesuatu tp xdgr..lupe nk tnye die sampai skrg die ckp ape time tu..hahahaha..cume suami ade tnye  lepas lepas tu knape syg xpggil abg masuk? yaAllah sumpah xteringat mase sesi teran teran tu nk pggl suami ke ape, yg tau dlm kepala otak nk teran je..mcm cpt sgt semuanya tau2 dah beranak..hahahaa

Baby pown ok..cume dorg xdpt high note tangisan baby lg..lps siap sume trus dorang nk tolak aku ke wad..tp still tggu baby nangis high note..kalo x kene tolak bayi ke nicu, aku masuk la wad sensorang,,NO NO, doa aku jgk mase ngandung aku nk bawak baby sekali dgn aku, mase naurah dlu xdpt..aku dgr ank aku nangis dan doa doa doa nangis la kuat2 dik, mommy nk masuk wad dgn awak..kjp tu nurse anta baby..ok baby ikut mak balik wad ye,..yeayyyy dah dpt high note la tu..haha..then nurse tolong aku tuk susukan baby dlu..Allah Allah Allah..semua doa aku Kau perkenankan untuk anak ini..Naufal trus dpt tangkap dan menyusu dgn selesa..meleleh airmata aku time tu..nikmatnye dpt susukan anak secara direct..syukur yaAllah..

Bersalinkan Naufal bagi aku terlalu cepat dan sgt tenang, semua urusan pown mudah je..dlm LR lengang, doc layan baik sume la..padehal aku mmg mati2 xnk beranak kt Hospital Kuala Pilah sbb dengar bnyak BAD REVIEW..tp alhamdulillah aku xjmpe ape2 yg slek kt sini..sume baik2 belaka layanan dan servis..teknik pernafasan hypnobirthing tu mmg membantu aku jd org yg tenang..yg beranak tau la kan sakit contraction tu mcm mane sakitnye..mcm nk putus nyawa..tp syukur kali ni aku tenang, doc bg teran baru aku teran..mase naurah dlu dari kul 6ptg contraction 30minit sekali tu pown aku dah xley jalan, menangis la ape la..pecah ketuban kul 8mlm mmg sakit dah menggila sampai nk runtuh palang katil tu aku gegar..doc nk drip tgn pown sampai 3 4 kali cucuk xberjaya sbb tgn aku menggeletar tahan sakit smbil gegar2 katil..hahaha..banyak kali ckp kt suami sakit bang sakit..lps ni xnk dah xnakkkk...kahkahkah..xnk2 tp naurah bru nk masuk 5 bulan ko dah lekat balikkk..kakaka..perempuannnn kannnnn..

So ini experience kedua aku..mmg best yg kedua ni..SANGAT BEST bg aku..xngeri sgt mcm 1st dlu..1st dlu tatau nk ckp sakit die oiiiii...jgn tnye aku ape itu hypnobirthing..korang google dan belajar sndiri...sbb aku pown tatau menyeluruh..yg aku amalkan hanya teknik pernafasan semasa contraction je..mmg gigih praktis sbb aku xnk menggila sakit contraction mcm anak 1st..mmg dlu xprepare pape pown teknik bersalin..pasal bersalin vacuum, ermm mmg bahagian aku..bkn salah teran atau ape sbb doc sndiri mengadu aku teran dah btol tp kepala baby still xnk turun..mase naufal kuar je dr perot dan ltk kt atas aku, aku tgok dahi die ade tanda merah kesan sama sebijik macam kakaknya Naurah..sama sgt2..fkran aku mmg kepala anak2 aku ni sangkut kt tulang pelvik aku la kot yg menyebabkan ko teran cemane pown kepala baby ttp ssh nk turun sbb tersangkut..sbb tu kene bantuan vacuum jgk nk tarik kepala baby keluar..wallhualam...ape pown alhamdulillah dua2 kakak dan adik xde kecederaan pada kepala mahupun pendarahan dalaman..dpt bersalin normal tu pown dah syukur sgt2..

Umur : 3 jam

Umur : 2 hari

Kene tahan NICU sbb demam mlm tu suspek jangkitan paru2 due to pernafasan Naufal yg agak laju..on antibiotik 5 hari di NICU then discharged..

Umur : 8 hari

Umur : 28 hari

Umur : 1bulan 4.6kg

Umur : 52 hari

Umur : 54 hari

Umur : 55 hari is BOTAKKKKK 

Umur : 2bln 2hari 5.4kg

dan hari ini umur saya dah 72 hari..umur 70 hari mommy dah anta saya ke pengasuh sama dgn pengasuh kakak naurah..alhamdulillah setakat ni sy baik2 ja..mommy je risau sgt sbb sy xnk susu ebm hari tu..tp pengasuh kakak naurah ni cekap dan pandai handle sy..jd xde bt mommy sy risau pown..mommy keje 3 hari ni ok je xyah kene tgok2 sy pown..syukur dpt pengasuh yg bole handle baby dgn baik..Naufal jmpe mommy balik keje trus ngappp..hahaha

end~







04 May 2016

39weeks pregnancy


Assalamualaikum..

Esok dah masok 39w tuk 2nd pregnancy ni.  Keadaan sekarang adalah sgt tidak larat tp gagahkan diri jgk. Kalo xgagah mcm mane pulak, xkn nk melepet je kan huhu...igtkan nk beranak dah last week 27.4.2016 sbb dah turun tanda mcm darah 2hari turut2..mule2 xnk g spital tp kenangkan kalo btol nk beranak kang xke naya..so bersiaplah pg GH..prepare brg naurah tuk anta pengasuh sume..bg baju lebih ape sume incase kalo beranak, pengasuh mmg willing tuk jage naurah..suh naurah tido uma die je..alhamdulillah dpt pengasuh yg sgt baik..

Pg GH melaka then terus ke Cds tuk pendaftaran ibu hamil jam 11.30pg.  Kali ni xteghejal mcm mase naurah dlu..mase naurah KK suh pg GH, tp aku pg merayau rayau ke JJ ape sume dlu then baru serah diri..kali ni aku lurus bendul skit.  so bermula la episod menunggu yg sgt lamaaaaaaaaa..cek jalan dah bukak 2cm..ikut history naurah 2cm rini, mlm sok beranak..so redho je la warded.  tp proses nk dpt wad tu mak aihhhh...bayangkan dtg 11.30pg, 11.30 mlm baru tolak masuk wad..mmg rase nk ngamok, sblom ni xde la lembap sampai seharian mcm ni tp kali ni aku positifkan diri je mgkin ramai org nk beranak, wad full. Dpt katil, mandi then trus tido xhengat dunia dah.

2nd day (28.4.2016)  tu still no contraction..xde gesa xde rase sakit.  Show still ade..sgt mengconfusedkan mak ok..org kata kembar darah kalo gini..sakitttt tp aku malas nk fkr kembar darah sakit ke kembar air xsakit ke, yg pntg sakit tu tetap akan ada dan tetap akan kene harungggg jgk kan..xnk rosakkan pemikiran memikirkan kata-kata org sbb yg aku fkr skrg nk beranak secara normal dan semua selamat..huhu doc pakar  round kul 10.30 cm tu then tnye ade sakit2 x aku geleng2..then he said "dont trust patient" dkt doc2 pengiring die sbb last nite ade patient kata xsakit tibe2 10cm on labour. so sume gelak..cissss ! tp aku aaaminnnnkan jgk kata2 doc tu..kalo btol bahagian aku xrase sakit2 tibe2 bukaan dah full perghhh heavennn sgt!!! hihi

3rd day (29.4.2016) pownnnnnn still no contraction..sakit x ape x..makan tido makan tido pastu termenungggg..arghh xley jd ni, mmg dah set mind nk mntak discaj hari ni..xkire..ksian naurah tido xde mommy even yg benaunye die cm xkisah..dtg tgok aku kt wad pown die happy je kesana ke mari..xdulik sgt mommy die sbb ade atok..cissss ! so pg2 aku dah mandi wangi2 sume tggu doc round..huhu..smpai turn aku cm biase doc tnye ade sakit2? jawapan aku simple "nope doc, 2 days stay here without any contraction, discharge me pleaseeeee" ekekekeke...then die potpet potpet dgn doc2 pengiring die sat pastu ckp kt aku, oke i kasi u balik, nnt u jalan2 bnyak dkt rumah oke..but tggu result air kencing u kuar dlu then baru btol2 tau u discharge o not..aiseyyyyyy..xpe sabar tggu smpai ke ptg..then dah ptg skit result kuar, air kencing kotor pulak..kene on antibiotik daaa tp aku keep on asking doc bg antibiotik yg mcm mane, kalo mkn je, sy mkn kt uma je..blah blah blah..akhirnye yeayy dpt discharged maghrib tu..balik uma kemas2 then aku trus ikut parents aku balik kuala pilah..nk rest di kg. halaman gituuuu...huhu

And till now 5.5.2016 pown still xde gesa xde contraction pape..semua ok, baby move ok..yg doc kata dah buka 2cm kt bawah ni pown aku tatau ape citer sbb mmg xde seluk2 dah last ritu kt wad..yg pntg aku pantau gerak baby je la kan..

Semalam naik keje, sume opismate terkejut tgok xberanak2 lg..bos aku lg la..haha sbb mase warded last week dah beriye wasap bos ckp nk bersalin dah kot, doakan saya bla bla bla..dramaaa sgt! haha..then aku decide tuk apply cuti awal seminggu sbb siyes babe xlarat nk melangkah..kaki mmg sakit sgt dkt pangkal peha ni..tatau nk describe cane sbb mase naurah dlu xde plak mcm ni tp kali ni mmg da akhir2 xlarat bawak perot dah..sok last keje then cuti..aku harap baby kuar la dlm mase 2 3 hari ni..so xapplicable la cuti awal aku mohon tu..huhu

2nd pregnancy ni bg aku mudah, xbnyak ragam..ragam yg jenuh hanyalah sbb hb rendah so c/up 2mggu sekali dkt KK dr awal sampai la kesudah..ngidam mkn pown xde sgt dan xde lgsg kot,,teringin2 tu ade, dpt ok xdpt pown xde nangis2 hentak kaki derr haha..berat skrg pown 70.4kg je..1st pregnancy, berat cecah 75kg weyh..mmg nafsu mkn xde sgt..kerenah pown xde ape sgt aku rase..nk manja2 sgt pown xkoser sgt..cume cpt penat cepat lelah..tu je la..syukur ade suami yang rajin membantu..hampir semua kerja rumah die settlekan..so far sume ok la..keperluan baby pown xde yg membebankan sgt sbb semua dah ade mase naurah dlu..belikan baju baru je tuk baby then brg2 tuk aku sndiri mase berpantang nnt..yg lain semua lengkap dah..


pucat lesi tu biase..haha


ok tu je..sekian cerita pregnancy kali ini..doakan semoga perjalanan melahirkan putera kami dipermudahkan dan niat aku untuk normal tanpa apa2 bantuan alat, dpt peluk baby dan susukan sejurus selepas dilahirkan tercapai..xbenti doa nk mcm tu sbb mase naurah xdpt...yaAllah perkenankan..aaminnnnn


17 April 2016

Naurah Arissa Turn 1 Birthday Party


Assalamualaikum..

Alhamdulillah Naurah Arissa dah pon masuk usia 1 tahun 8 April 2016 yang lalu.  Untuk sambutan tahun pertama ni awal2 dah bgtau suami nk celebrate besday die sbb xlame lagi nk jd kakak dah so mmg nak raikan Naurah dan happykan die sbb nnt ade adik sume dah kene share kan so kali ni nk special tuk die..lagipon kami suami isteri belum berkesempatan nk bt aqiqah Naurah lg..nk buat asik tertangguh dan mungkin belum rezeki lg..niat nnt adik kuar buat sekali kenduri..in syaAllah harap dimurahkan rezeki..aaaminnn..

Syukur jugak sbb Naurah mmg mendengar kata sbb aku suh die cepat jalan bile masuk setahun nnt..mmg betol mlm sblom ulang tahun die, die mmg bertapak lebih 10 langkah..yaAllah mak bapak mane xteruja..sblom ni bertapak jatuh bertapak jatuh die cm takot2..tp masuk je setahun die btol2 show off abis die dah bole jalan..skrg lepas 10 hari ulang tahun xpayah ckp la, lajuuuuu ke sana ke mari sampai penat plak aku nk ngekor die dah..rajin berjalan, ye la baru dpt kaki kan..alhamdulillah bagi aku progress Naurah semua mengikut usia..cpt atau lambat mesti dapat jgk..budak2 semua progress lain2 kan..ni buat invitation simple2 je nk ngajak org..Naurah 17 hari mase photoshoot ni..alahaiii xsabar nk tggu adik naurah kuar tecikkkkk mcm ni bau syurgaaa !



Untuk persiapan birthday Naurah ni aku invite sekali anak buah pertama Muhammad Aqil Qayyum tuk celebrate die masuk usia 3tahun sekali..birthday die hjg bulan 3 so xjauh beza jd jom potong kek sesame..then doa selamat sekali tuk aku nk bersalin kedua ni..planning nk DIY sndiri candy buffet so sebulan sblom dah gigih google sana sini..tuk backdrop sume amik dr google je banyak design printable free kan so pilih tema rainbow then print out je..sonangggg! then tuk atas table beli la mcm2 candy yg warna warni supaya nmpak ceria.  Isi dalam balang2 jernih yg gigih aku selongkar almari mak aku tu cari..mesti nk balang kosong jgk..nasib ade..haha so hasilnya????





tadaaaa!! jadi la kan simple2 gini je..igt senang ke boyot2 sarat2 dgn perot 36weeks ni buat semua ni sorang2 tau..eh suami ade la tolong panjat dan gantungkan huruf2 tu..huhu ade plak huruf2 yg ilang saat2 akhir..so tampal ape adeeee je le..xkoser mak nk print out lg..kek dua2 tempah dkt ig ohsedapnya . ni member skola..kek die mmg superbbbb sedappp !


Rainbow cake cheeseeee...sedap nk tergolek rase..
Amber Robocar Poli tu mmg nak sgt tp at the end mase majlis kene rembat..sedihhh ok!

Kek abg aqil..die nk tobot, filling choc mmg marvelousss abis..xnyesal tempah dkt tiha!

Besday girl! pedulikan muke mak yg melebau tu..fokus pade besday girl yg blushing tu..ececehhh..
ramai kata aku make-up kan naurah..eh xkoser mak..ni sume kuasa OPPO F1 selfie expert okehh..hahahaha

amboiii kemain dpt pelepasan mkn candy..abis sebatang tu die telan..tuk make sure die behave dan xmerengek2 bile ramai org, terpaksa upah mende alah ni..naurah dan atok mane bole pisahhh..





Happy Birthday Princess Mommy dan Babah ! mommy yg potong kek..naurah xkoser nak layan..she stick with her candyyy ! arghhhh

Family Potraitttt..
ececehhh..tema merah makngahhhh...
orang kata perot aku kecikkkk..eh dokk aih dlm gmbr je tu..
depan2 gabakkkk okeh..haha

gambar goodies xsempat amik..ni mak aqil tempahkan..
dalam ni isi air kotak, choc dan lolipop je..

Alhamdulillah selesai semua dan berjalan lancar..makanan lain tempah laksa johor then goreng bihun..roti jala, kuih muih dan ade la beberapa mkanan lain makyong xsempat usha..laksa johor ramai kata sedap dan mmg licin..nasib la dpt rase sesudu dkt member..bole repeat order lg tuk next majlis..in syaAllah

Terima kasih adik beradik, saudara mara dan kawan2..Naurah bnyak sgt dpt mainan, baju2 dkt 7-8 pasang jgk (save duit mommy raya ni, haha!) dan duit..duit2 semua mommy dah selamat simpan dalam tabung haji naurah..tapi hadiah paling win comfirm lah dari Atok dan Nenek ! 


kemahennnn posing dengan beskal dieee !


Doa mommy dan babah semoga Naurah Arissa menjadi anak yang solehah, baik budi dan sentiasa menyenangkan hati mommy babah dan semua orang..aaaminnnn..

Naurah jadi kakak yang baik tuk baby nnt tau..lg beberapa week je adik nk kuar..die dah sgt faham mana baby??? die akn pndang perot puk2 perot mommy..sayang baby, die akn ltk kepala kt perot..cerdik sgt !!! ade mase jalan laju2 punggggggg perot mommy..pehhhh senak ok noghahhh !! sabo je laaa..

ade belikan die bantal rabbit dkt kaison..name pillow tu aku letak mimi..
she's like it so much!

bile tnye mane mimi nnt die pndang mimi then g amik..suh "sayang mimi", nnt die bum kt mimi..lame2 immune la step tu kt die


BUT

bile kite minta naurah comeeee sayang n kiss MOMMY 

she's go to her mimi n peluk mimi!!!!

caitttt ! mimi dan MOMMY is different Naurahh..rase nak bakau mimi !

wuaaaaa! dlu mimi xde naurah kenal mommy..mimi ade she's confused..
kene tukar name mimi tu jadi PAK ATAN lah gini!!!





18 February 2016

Naurah sick


Assalamualaikum..

Semalam 1st time bawak Naurah pg emergency hospital Alor Gajah due tu muntah dan cirit birit...Ekceli mcm mild je sbb die still aktif tp hati ni runsing pulak kali ni sbb takot terkena virus pape ke..skrg ni mcm2 penyakit budak2..kite fikir ringan tapi rupenye sgt2 merbahaya sampai melibatkan nyawa..Allahuakhbar mintak simpang malaikat 44..semoga Naurah dan anak kecil lain sentiasa terpelihari dan dilindungi dari penyakit2 merbahaya..aaminnn

Rabu ptg tu mase amik Naurah, pengasuh die ade ckp rini anak asuhan die lg sorg Adam tu demam cirit birit.  Berkecah jgk la akk rini handle bdk2 sbb adam berak sampai terkuor2 dr pampers..maknye pulak hntr jgk dah tau anak xsihat(bebel sipengasuh..huhu)..dlm hati aku kesiannye adam..skrg musim bdk2 sakit..ermm..tibe2 mlm tu around 11 cm tu, Naurah tgah tido depan tv..aku solat dlm bilik..jamal pown dlm bilik time tu tibe2 dgr naurah tersedak2..babahnye pg tgok, sekali dah berhambur muntah bubur die makan mlm tu..Allahu trus angkat masuk bilik air..mandi tkr baju sume then kami masuk tido tp Naurah sekali dah terjaga die mmg keje meneroka tempel sini tempel sini, hempuk badan aku, xlayan pg kt babah die plak dan akhirnye tertido..jam 2.30 pg cm tu, aku tido blkgkan Naurah, then rase bdn kene tepuk tepuk dr blkg tgok naurah tgah duduk..aku bangun rase bdn die dedar..alahai kesiannye anak..pndai kejutkan mommy die..cek suhu 37' mcm tu..amik kain basah jerlumkan skit then sapu peppermint+vco skit..naurah tido smpai pg..aku plak kalo dah tau anak mcm tu mmg ssh nk lelap la smpai ke pg dok monitor suhu die even suhu xtinggi pown..kul 5 pagi, dpt wasap dr pengasuh kata xdpt jage naurah rini sbb die muntah2 jgk dr smlm..ermm xpe la, nk xnk kene e.l la rini nmpaknye..kul 7 pg, broot broot dgr naurah cm berak..omaigod igt dah ok, kene cirit birit pulak..after 1hour mcm tu sekali lg die berak air..xbole jd ni trus bt air garam..nasib baik stock ubt simpan lg..seharian tu bubur xnk susu pown sgt2 kurang..die dok sedap minum air garam je smpai ke ptg..kul 3, berhambur lg berak air..die dah mule melepet..ye la xmkn xape then berak je..suh husband balik awal konon nk bwk spital..tp around kul 5 cm tu tgok die dah mule aktif balik..berlari2 naik walker die tu ke dapur ke depan..bg biskut pown die mkn..so hold pg spital..lepas maghrib, berhambur lg berak, bg mkn muntah kuor balik..xboleh jadi ni, siap2 trus g spital..


Dkt spital aktif je die tegur sini tegur sana..doc cek pown demam dah kebah, xnmpak mcm sakit..tp doc kate die amik darah dan masukkan air jgk nk tgok result darah mcm mane.,nk cucuk amik darah parents kene kuar skjap jd melalak2 la anak dara aku tu kene tggalkan..peritnye hati dgr anak menangis2 kene cucuk mcm tu..rase nk rempuhhh pintu tu pg peluk die tp behave fadh behave..tuk kebaikan Naurah, kali ni kene jgk cek darah die..settle sume, nurse bkak pintu nampak muke aku trus benti nangis..pelok ketat2..huhu mak mak sgt kan..


bercinta ok tunggu masuk air ni..20ml xgerak2 dkt 1jam..bile tnye nurse die kata kalo baby mmg slow skit proses masuk air tu..ok tggu dgn sabar..huhu..


Nasib baik Naurah behave je..xlame lepas tu tido kemain lena atas katil..start kul 11 masuk air, dkt kul 1pg baru nmpak berganjak skit air 20ml tu..halamakkk slow ke rosak ni..kul 1.30pg result darah kuar, doc bgtau semua ok..darah ok, air dlm badan ok jd die bg balik dah..dan2 tu jgk aku tgok 20ml air tu dah abis pown..aihhh mcm tau2 je ko kan result darah kuar bole balik..ko pown laju masuk dlm bdn anak aku..huhu..kalo xabis pown air tu mmg die akan trus stopkan once result darah sume ok..so balik la kami dgn hati yang lapanggggg sgt..dkt 2pg sampai rumah..doc kata ade 2 bende kalo baby kene mcm ni tp xdemam yg tggi..means kalo demam tggi cirit birit dan muntah mgkin ade infection..tp naurah xde alhamdulillah..so mgkin sebabnye adalah puting..puting kan kjp2 cabut then masuk mulot balik..so kuman mudah terlekat..yg ke2 mgkin dah kene tkr susu..yes my 1st expectation mase ckp dgn jamal..mgkin susu xserasi dah ni kot..bile doc bgtau gitu, so besar kemungkinan mgkin sbb susu jgk lah kot..Naurah minum S26 rumusan bayi since 6bulan..then mase die 9bulan aku tkr S26 step 2, tp kene cirit birit yg terok so tkr balik rumusan bayi sbb available smpai 12months..now dah 10bln kene la tkr susu lg kot..nnt usha2 dgn babah..time ni rase alahaiii kalo lah naurah still susu bdn mst kurang nk kene2 mcm ni, ermm kemungkinan besar..ye la susu ibu adalah susu terbaik yang xmampu ditandingi waima susu mahalllll sekalipunlah..Tapi perjalanan susu bdn die hnya bertahan sampai die usia 5bulan++ je..maafkan mommy syg..mommy usaha tp Dia sebaik2 perancang..

Hopefully hari ni Naurah ok sbb hati dah sejuk sgt bile tau result darah die semua ok..xde jangkitan kuman dan sebagainya..demam pown xde jd hntr die ke pengasuh hari ni..get well soon kakak..nnt mommy tkr susu lain yer kalo btol susu puncanye kakak cirit birit..
nk tkr susu ni yg bercinta ni sbb nk kene try n error jgk..any suggestion?








15 February 2016

Bile makmak emo




Mase taip ayat ni, air mata leleh kemain...mcm syahdu sgt rase sbb renduuuu sgt dkt anak dara sorang ni..boleh? hahaha..

Yes i admit mmg makin dekat hari kadang rase jauh dgn naurah..mggu ni dah masuk 28week dan naurah baru 10bulan++..sedih kenang die kecik lg nak ade adik dah..aku rase Tuhan bg aku rezeki awal sbb die nk aku faham keadaan mak aku dlu kot sbb aku dan kakak aku pown lahir selang setahun..beza tarikh lahir pown 8hari je..so now aku faham knape dlu mak aku rase sedih sgt bile dpt tau aku ade dlm rahim die sbb fikirkan kakak aku kecik sgt lg..tp aku dah redho dan skit pown xrase ralat dgn yg ada dlm rahim malah xsabar2 nk tunggu die keluar lg 12minggu nk bau syurga lg..

Naurah lately ni manja sgt2 mcm faham die nk jd kakak xlame lg..ade adik yg bakal ganti tempat die..die dgn aku xnk renggang langsung..hari2 panjat perot mommy..golek2 atas perot mommy..kamcing sgt die dgn yg dlm perot ni..ritu dah pg scan 4d, so mmg btol la naluri aku kata kakak kamcing sgt dgn yg dlm perot ni sebabbbbb?? hahahaha in syaAllah..

Now dah nk masuk 28weeks..jarang update pregnancy kali ke2 ni sbb mood blogging mmg kelaut sgt..tp in syaAllah setiap progress igt dlm otak..kali ni baby mmg kuat sgt move since 24w..seingat dlu mase naurah 28w xde la lasak nau dlm perot ni..tp yg ni, time tidooo lameeee jgk, time berjage pown lame dan time die kuat move adalah pada waktu malam..mcm dah nmpak rentak die bile kuar nnt..adoiii dik harap awak kuar nnt mcm kakak awak mase lahir..even siang tido, malammmm tetappp jgk tido sbb hari dah malam WAJIB semua tido..huhu..mommy hari2 doa harap adik baby nnt behave mcm kakaknye dlu..bole kire wktu die meragam nk tido..yg lain mmg mommy dpt beauty sleeping sgt bezanye Allah swt xkasi sgt sleeping beauty sbb every 2hours mommy kene pam susu tuk kakak sbb kakak xnk direct..wuaaa!

Dan lg 1 hrp sgt2, proses melahirkan kali ni normal tanpa bantuan alat sbb teringin sgt nk bonding dgn baby sejurus selepas melahirkan..nk breasfeed directly..mase naurah dlu last minit vacuum then after deliver baby trus masuk nursery..so bonding selepas melahirkan tu xrase..nk sgt fully breastfeed 2nd baby ni..harap mencurah2 lah rezeki susu ibu tuk anakku..aaminnn aaminnnn...nak yaAllah nak sgt ! Kau perkenankanlah doaku ini..

Daddy's girl !

Skit mase lg mmg berjalan sbb mmg dah kaki meniti memanjat skrg..suke lepas tangan beberapa saat pastu keceperzzzzz jatuh..naik walker bukan berjalan lagi dah tapi berlariiii kemain..kalo merangkak, menuju2 je pg..risau btol tersungkur sbb gigi dah bnyak..aih

ritu c/up 10 bulan berat die 8.1kg je sbb baru elok demam direct seminggu..alahaiii kuat makan tapi halusss je..xpe sayang, janji sihat alhamdulillah..gigi atas 4 batang kuoo sekali serentak..tp risau la gigi atas yg utama tu jarak skit..bole rapat x nnt bile gigi dah penuh? tolong jawab bg yg ade experience..huhu...


mase buat family day dkt janda baik, sempat lari bawak atok nenek dan naurah naik genting highland..1st time naurah naik cable car..nasib baik xjakun..die seronok kemain..



Naurah wif her finger's food..die kuat makan, xbole tgok org makan so mommy gigih bt finger's food die supaya die xkaco org mkan..weekend bawak mkn kenny's rogers, menjerit2 mntak suapkan mkn..nasib ade bawak bekal biskut roti die, sekejapan je abis jerit lg..bg buah2 KR plak..bg besar cm ne pown pndai die kunyah simpan peram then telan skit2..abis jeritttt lg..smpai cina blkg tu pelikkk tgok anak aku makan dasyat nau..bru 10bln tp mkn mcm dah 2tahun..xpe selagi die masih ade mood makan kite layan je tp berpada la kan..kang sakit perot maknye jgk ssh hati..smlm jgk try bg yogurt+pisang..berdebushhhh prott prott time die berak..adoiiii..kuat mkn kuat berak! 

Update pasal mommy plak, so far mommy ok wif this tummy cume cpt mengah la skrg sbb nk hndle anak bagaikan..dan syukur pregnant kali ni pown, muke bersih xde jerawat..hehhehe..alahan pown sgt2 mild..berat agak memberangsangkan kenaikannyer..dlu 1bulan 1kg..last c/up 2minggu naik 2kg..omaigod! hrp xkene minom air gula lg..c/up still 2w sekali..letihhh tp layankan je la even HB dah naik 10.6 tp this week dah masuk 28w so mmg dah kene c/up 2w sekali dah pown dkt KK..mmg catat sejarah la dr awal pregnant smpai hjg c/up 2mggu sekali even xde masalah yg terok..hnya sbb HB 10.3 je awal2 dlu..adoii..


Penutup dengan muke makyong 27weeks..baby bump jarang2 amik sbb kembang lahhh..haha..sekiannnnn semoga ketemu lagi..



24 January 2016

Pengurusan masa dan tugas


Assalamualaikum..

Hari ni mcm kejung skit sbb bos ade opis sentiasa so nk ngular jari2 jemari ke bende lain mcm xbole sgtlah..tp ngular dgn menaip kt blog ni mcm selamat skit sbb nmpak kite sedang bekerja keras menaip surat..akakakaka...

Tatau nk taip ape tp ade 1 bnde aku rase nk simpan buat pedoman hidup..ahaha xler, nk bt kenang kenangan mcm mane kite handle pengurusan rumah sejak 2 menjak jd mak bapak org ni..dlu berdua all smooth je..xde nk kisah ape sgt..agak terurus jgk la mase berdua...tp dah ber3 ni, sume bende kene well maintained kot, kalo xbtol urus cmfirm semak..contoh bile nk basuh baju kite, bile nk basuh baju anak, bile nk lipat kain, bile nk mop rumah, bile nk clean n clear peti ais, bile nk bt frozen food naurah eh mcm2 la lg..nmpak mcm bnde senang, tp ko bayangkan kalo 2 minggu xbasuh baju ape jd? mampossss cari spender dah xde stock..kahkahkahk..

Jadinyer sume bnde ni dilakukan pada waktu weekend yakni sabtu ahad..itupown kalo xkemane dan xbalik kg..kalo balik kg, mmg kelam kabut skit la..

Sabtu, suami aku kerja half day so tggal aku dan naurah..jd utk half day tu ape yg mampu aku buat adalah sapu rumah, kemas dapur, masak memasak dan basuh baju naurah(hand wash) dan uruskan anak la kan..nnt laki balik siapkan makan tgahari ape sume then bongkang depan tv main2 dgn naurah..kalo rase nk kuar, kul 6 bru siap nk kuar then smpai ke malam merayau..kalo malas dok uma diam2..

Ahad suami xkerja so semua cmfirm bangun lmbat..bangun tido balik bangun tido balik..naurah pown pandai bangun lmbt skrg..kalo die bangun dlu, die akan kejekan mommy babah die kejut suh bangun..so bangun2 tido je, aku bt bek1, laki aku kerjakan laundry baju2 kitorg..ok keje basuh membasuh baju gune mesin ni mmg aku xpenah bt sbb air masuk mesin, piping die mcm bengong skit..jd laki aku nk cpt die akan tadah air dlm besen angkut curah dlm mesin..so xkn aku pompuan nk angkat2 besen air ni kan..nk2 ngndong bahayaaaa oiii...ampai baju pown laki aku..kalo naurah behave dpt la aku tolong skit2 ampai bju..t aku sapu 1 uma, laki aku akan mop plak 1 uma..hari ahad adalah hari aku sediakan all puree frozen tuk naurah..sbb skrg masak bubur xblend dah, so nk x nk kene bt frozen food brokoli, carrot, chicken stock, bilis blend n ape2 la puree nk cmpur dlm bubur..

Hari weekday plak, dlu mase pam susu aku yg akan bangun awal kul 6 siapkan semua..tp naurah 7month dah mkn bubur, suami yg bangun dlm 6.30 pg tuk jerangkan bubur naurah..ade la sekali dua aku bangun tp sgt la jarang..mmg suami aku bt A to Z preparation naurah nk g uma BS, baju aku g keje pown die ironkan pg2..hehe..jgn kecam aku okkkkk, mmg suami aku bnyak sgt membantu menguruskan rumah dan anak2 sbb die faham keadaan isteri die..aku syukur sgt2 sbb die bole jd mak dan jd bapak..aku tau laki korg pown akan tolong korang mcm ni..dan bersyukurlah kite dpt suami yg sgt2 ringan tulang membantu kite dlm menguruskan rumah tangga tanpa sedikit pown mengeluh dan persoalkan..aku salu ckp "terima kasih sbb salu ikut ape yang nabi lakukan pada isteri2 die" ekekekekee ayat bodek jgk tu supaya die senang dan seikhlas hati bantu kite..guna sunnah koooo..kakaka

Balik keje ptg2, aku amik naurah..naurah ptg2 balik keje kalo mood die happy, happy smpai ke sudah..kalo moody, mmg die akan menganggu aku drive jgk..kadang susukan die smbil drive..ade tu die campak puting jatuh kebawah pastu nangis2 nk puting time aku drive..adoiiiii anak anak..penah tgok org nyanyi2 dlm kete mcm org gila? aku buat tu tuk hiburkan anak punye pasal supaya die x boring mase aku drive..bahaya tp nk bt lagu manaaaaa..gila pown gilaaaa la kalo org tgok jnji anak aku ketawa..main bacak2 bagai..nasib jalan nk balik bknlah jalan yg jem..kalo x cmfirm bertmabh stress..t smpai uma dok golek2 dlu ngan die mcm2 ragam kadang merengek nk itu nk ini dan bermula la xtvt mensepah2kan rumah oleh naurah..lantakkk sana, die dah tido malam bru kitorg kemas semua..huhu..t somi balik, nk siap2 masak lauk nk mkn malam pulak..kul 8.30 dpt la mkn lepas dah masak, mandi solat sume then baru aku dpt rehattttttt golek2..

So mcm tu la rutin kami anak beranak skrg..dlu balik trus bongkang, skrg NO la..dlu weekend manjang merayau je laki bini, skrg kurangggg laaaa..balik kg. tu 4 sure..aku mcm ketagih skit la nk balik kg every week..rase mcm syorga kalo balik jmpe mak ayah tu..mgkin kite xmampu mewahkan mak ayah kite dgn wang ringgit, tp bile bt diorg happy tgok anak2 balik dgn anak cucu ceriakan suasana aku rase tu lg worth it kot..

Eh semenjak 2 menjak ekonomi mcm turn down ni, bnyak bnde aku plan tuk cut cost, selagi bole jimat cermat, aku try..selagi bole saving, aku sepit semahu2nya..teringin nk pg short vacay lah ape la, aku pendammmmm je ni..segala kehendak aku try letak tepi dlu, dahulukan mane yg perlu didahulukan..bkn ape risauu sgt ni xbole nak manage kewangan keluarga pade mase akan dtg kalo dr sekarang kite xberingat...aku sampai ajak laki aku tkr kete yg murah skit bulan2..bkn xmampu byr kereta skrg, tp dah kate td nk cut cost mane yg boleh..skrg byr kete 850, kite try pakai kete yg byr bulan 600 ke..hahaha laki aku diam je, dlm hati die mst kata bini aku ni kadang mereng..igt sesukahati je agaknye nk tkr2 kete..bru beli kete 3-4 tahun cmfirm hutang bnyak lg, nk trade in pown sah2 kene tmbah duit lagi..ok kadang aku bingai, bile aku cek, eh btol la kene tmbah duit bnyak jgk tuk full settlement..so xpe kite hold dlu pakai kete tu lame skit..maintain baik2 jgn kasi die merajuk..

Lagi ape nk bebel? ermm xde..tu je kot tuk pedoman tahun 2016 tuk kenang kenangan..sekiannnn