Pages

24 January 2016

Pengurusan masa dan tugas


Assalamualaikum..

Hari ni mcm kejung skit sbb bos ade opis sentiasa so nk ngular jari2 jemari ke bende lain mcm xbole sgtlah..tp ngular dgn menaip kt blog ni mcm selamat skit sbb nmpak kite sedang bekerja keras menaip surat..akakakaka...

Tatau nk taip ape tp ade 1 bnde aku rase nk simpan buat pedoman hidup..ahaha xler, nk bt kenang kenangan mcm mane kite handle pengurusan rumah sejak 2 menjak jd mak bapak org ni..dlu berdua all smooth je..xde nk kisah ape sgt..agak terurus jgk la mase berdua...tp dah ber3 ni, sume bende kene well maintained kot, kalo xbtol urus cmfirm semak..contoh bile nk basuh baju kite, bile nk basuh baju anak, bile nk lipat kain, bile nk mop rumah, bile nk clean n clear peti ais, bile nk bt frozen food naurah eh mcm2 la lg..nmpak mcm bnde senang, tp ko bayangkan kalo 2 minggu xbasuh baju ape jd? mampossss cari spender dah xde stock..kahkahkahk..

Jadinyer sume bnde ni dilakukan pada waktu weekend yakni sabtu ahad..itupown kalo xkemane dan xbalik kg..kalo balik kg, mmg kelam kabut skit la..

Sabtu, suami aku kerja half day so tggal aku dan naurah..jd utk half day tu ape yg mampu aku buat adalah sapu rumah, kemas dapur, masak memasak dan basuh baju naurah(hand wash) dan uruskan anak la kan..nnt laki balik siapkan makan tgahari ape sume then bongkang depan tv main2 dgn naurah..kalo rase nk kuar, kul 6 bru siap nk kuar then smpai ke malam merayau..kalo malas dok uma diam2..

Ahad suami xkerja so semua cmfirm bangun lmbat..bangun tido balik bangun tido balik..naurah pown pandai bangun lmbt skrg..kalo die bangun dlu, die akan kejekan mommy babah die kejut suh bangun..so bangun2 tido je, aku bt bek1, laki aku kerjakan laundry baju2 kitorg..ok keje basuh membasuh baju gune mesin ni mmg aku xpenah bt sbb air masuk mesin, piping die mcm bengong skit..jd laki aku nk cpt die akan tadah air dlm besen angkut curah dlm mesin..so xkn aku pompuan nk angkat2 besen air ni kan..nk2 ngndong bahayaaaa oiii...ampai baju pown laki aku..kalo naurah behave dpt la aku tolong skit2 ampai bju..t aku sapu 1 uma, laki aku akan mop plak 1 uma..hari ahad adalah hari aku sediakan all puree frozen tuk naurah..sbb skrg masak bubur xblend dah, so nk x nk kene bt frozen food brokoli, carrot, chicken stock, bilis blend n ape2 la puree nk cmpur dlm bubur..

Hari weekday plak, dlu mase pam susu aku yg akan bangun awal kul 6 siapkan semua..tp naurah 7month dah mkn bubur, suami yg bangun dlm 6.30 pg tuk jerangkan bubur naurah..ade la sekali dua aku bangun tp sgt la jarang..mmg suami aku bt A to Z preparation naurah nk g uma BS, baju aku g keje pown die ironkan pg2..hehe..jgn kecam aku okkkkk, mmg suami aku bnyak sgt membantu menguruskan rumah dan anak2 sbb die faham keadaan isteri die..aku syukur sgt2 sbb die bole jd mak dan jd bapak..aku tau laki korg pown akan tolong korang mcm ni..dan bersyukurlah kite dpt suami yg sgt2 ringan tulang membantu kite dlm menguruskan rumah tangga tanpa sedikit pown mengeluh dan persoalkan..aku salu ckp "terima kasih sbb salu ikut ape yang nabi lakukan pada isteri2 die" ekekekekee ayat bodek jgk tu supaya die senang dan seikhlas hati bantu kite..guna sunnah koooo..kakaka

Balik keje ptg2, aku amik naurah..naurah ptg2 balik keje kalo mood die happy, happy smpai ke sudah..kalo moody, mmg die akan menganggu aku drive jgk..kadang susukan die smbil drive..ade tu die campak puting jatuh kebawah pastu nangis2 nk puting time aku drive..adoiiiii anak anak..penah tgok org nyanyi2 dlm kete mcm org gila? aku buat tu tuk hiburkan anak punye pasal supaya die x boring mase aku drive..bahaya tp nk bt lagu manaaaaa..gila pown gilaaaa la kalo org tgok jnji anak aku ketawa..main bacak2 bagai..nasib jalan nk balik bknlah jalan yg jem..kalo x cmfirm bertmabh stress..t smpai uma dok golek2 dlu ngan die mcm2 ragam kadang merengek nk itu nk ini dan bermula la xtvt mensepah2kan rumah oleh naurah..lantakkk sana, die dah tido malam bru kitorg kemas semua..huhu..t somi balik, nk siap2 masak lauk nk mkn malam pulak..kul 8.30 dpt la mkn lepas dah masak, mandi solat sume then baru aku dpt rehattttttt golek2..

So mcm tu la rutin kami anak beranak skrg..dlu balik trus bongkang, skrg NO la..dlu weekend manjang merayau je laki bini, skrg kurangggg laaaa..balik kg. tu 4 sure..aku mcm ketagih skit la nk balik kg every week..rase mcm syorga kalo balik jmpe mak ayah tu..mgkin kite xmampu mewahkan mak ayah kite dgn wang ringgit, tp bile bt diorg happy tgok anak2 balik dgn anak cucu ceriakan suasana aku rase tu lg worth it kot..

Eh semenjak 2 menjak ekonomi mcm turn down ni, bnyak bnde aku plan tuk cut cost, selagi bole jimat cermat, aku try..selagi bole saving, aku sepit semahu2nya..teringin nk pg short vacay lah ape la, aku pendammmmm je ni..segala kehendak aku try letak tepi dlu, dahulukan mane yg perlu didahulukan..bkn ape risauu sgt ni xbole nak manage kewangan keluarga pade mase akan dtg kalo dr sekarang kite xberingat...aku sampai ajak laki aku tkr kete yg murah skit bulan2..bkn xmampu byr kereta skrg, tp dah kate td nk cut cost mane yg boleh..skrg byr kete 850, kite try pakai kete yg byr bulan 600 ke..hahaha laki aku diam je, dlm hati die mst kata bini aku ni kadang mereng..igt sesukahati je agaknye nk tkr2 kete..bru beli kete 3-4 tahun cmfirm hutang bnyak lg, nk trade in pown sah2 kene tmbah duit lagi..ok kadang aku bingai, bile aku cek, eh btol la kene tmbah duit bnyak jgk tuk full settlement..so xpe kite hold dlu pakai kete tu lame skit..maintain baik2 jgn kasi die merajuk..

Lagi ape nk bebel? ermm xde..tu je kot tuk pedoman tahun 2016 tuk kenang kenangan..sekiannnn



2 comments :

cik mah said...

Betul tu..bila daha da ank ni..suami mmg kena bantu itu ini serba sedikit..xla hrpkan bini je kan..syukur juga en suami cik mah pun rajin menolong..lagi2 ngandong ni..rajin die uruskan ank..syukur sngt kan..

misz sheyla said...

untung ape laki tolong ironkan baju...laki iols xpandai iron baju u ols... tolong basuh pinggan ke basuh baju ke die boleh la...huhu...same2 membntu bila ada anak..kite nk urus semua mmg xsempt