Pages

18 February 2016

Naurah sick


Assalamualaikum..

Semalam 1st time bawak Naurah pg emergency hospital Alor Gajah due tu muntah dan cirit birit...Ekceli mcm mild je sbb die still aktif tp hati ni runsing pulak kali ni sbb takot terkena virus pape ke..skrg ni mcm2 penyakit budak2..kite fikir ringan tapi rupenye sgt2 merbahaya sampai melibatkan nyawa..Allahuakhbar mintak simpang malaikat 44..semoga Naurah dan anak kecil lain sentiasa terpelihari dan dilindungi dari penyakit2 merbahaya..aaminnn

Rabu ptg tu mase amik Naurah, pengasuh die ade ckp rini anak asuhan die lg sorg Adam tu demam cirit birit.  Berkecah jgk la akk rini handle bdk2 sbb adam berak sampai terkuor2 dr pampers..maknye pulak hntr jgk dah tau anak xsihat(bebel sipengasuh..huhu)..dlm hati aku kesiannye adam..skrg musim bdk2 sakit..ermm..tibe2 mlm tu around 11 cm tu, Naurah tgah tido depan tv..aku solat dlm bilik..jamal pown dlm bilik time tu tibe2 dgr naurah tersedak2..babahnye pg tgok, sekali dah berhambur muntah bubur die makan mlm tu..Allahu trus angkat masuk bilik air..mandi tkr baju sume then kami masuk tido tp Naurah sekali dah terjaga die mmg keje meneroka tempel sini tempel sini, hempuk badan aku, xlayan pg kt babah die plak dan akhirnye tertido..jam 2.30 pg cm tu, aku tido blkgkan Naurah, then rase bdn kene tepuk tepuk dr blkg tgok naurah tgah duduk..aku bangun rase bdn die dedar..alahai kesiannye anak..pndai kejutkan mommy die..cek suhu 37' mcm tu..amik kain basah jerlumkan skit then sapu peppermint+vco skit..naurah tido smpai pg..aku plak kalo dah tau anak mcm tu mmg ssh nk lelap la smpai ke pg dok monitor suhu die even suhu xtinggi pown..kul 5 pagi, dpt wasap dr pengasuh kata xdpt jage naurah rini sbb die muntah2 jgk dr smlm..ermm xpe la, nk xnk kene e.l la rini nmpaknye..kul 7 pg, broot broot dgr naurah cm berak..omaigod igt dah ok, kene cirit birit pulak..after 1hour mcm tu sekali lg die berak air..xbole jd ni trus bt air garam..nasib baik stock ubt simpan lg..seharian tu bubur xnk susu pown sgt2 kurang..die dok sedap minum air garam je smpai ke ptg..kul 3, berhambur lg berak air..die dah mule melepet..ye la xmkn xape then berak je..suh husband balik awal konon nk bwk spital..tp around kul 5 cm tu tgok die dah mule aktif balik..berlari2 naik walker die tu ke dapur ke depan..bg biskut pown die mkn..so hold pg spital..lepas maghrib, berhambur lg berak, bg mkn muntah kuor balik..xboleh jadi ni, siap2 trus g spital..


Dkt spital aktif je die tegur sini tegur sana..doc cek pown demam dah kebah, xnmpak mcm sakit..tp doc kate die amik darah dan masukkan air jgk nk tgok result darah mcm mane.,nk cucuk amik darah parents kene kuar skjap jd melalak2 la anak dara aku tu kene tggalkan..peritnye hati dgr anak menangis2 kene cucuk mcm tu..rase nk rempuhhh pintu tu pg peluk die tp behave fadh behave..tuk kebaikan Naurah, kali ni kene jgk cek darah die..settle sume, nurse bkak pintu nampak muke aku trus benti nangis..pelok ketat2..huhu mak mak sgt kan..


bercinta ok tunggu masuk air ni..20ml xgerak2 dkt 1jam..bile tnye nurse die kata kalo baby mmg slow skit proses masuk air tu..ok tggu dgn sabar..huhu..


Nasib baik Naurah behave je..xlame lepas tu tido kemain lena atas katil..start kul 11 masuk air, dkt kul 1pg baru nmpak berganjak skit air 20ml tu..halamakkk slow ke rosak ni..kul 1.30pg result darah kuar, doc bgtau semua ok..darah ok, air dlm badan ok jd die bg balik dah..dan2 tu jgk aku tgok 20ml air tu dah abis pown..aihhh mcm tau2 je ko kan result darah kuar bole balik..ko pown laju masuk dlm bdn anak aku..huhu..kalo xabis pown air tu mmg die akan trus stopkan once result darah sume ok..so balik la kami dgn hati yang lapanggggg sgt..dkt 2pg sampai rumah..doc kata ade 2 bende kalo baby kene mcm ni tp xdemam yg tggi..means kalo demam tggi cirit birit dan muntah mgkin ade infection..tp naurah xde alhamdulillah..so mgkin sebabnye adalah puting..puting kan kjp2 cabut then masuk mulot balik..so kuman mudah terlekat..yg ke2 mgkin dah kene tkr susu..yes my 1st expectation mase ckp dgn jamal..mgkin susu xserasi dah ni kot..bile doc bgtau gitu, so besar kemungkinan mgkin sbb susu jgk lah kot..Naurah minum S26 rumusan bayi since 6bulan..then mase die 9bulan aku tkr S26 step 2, tp kene cirit birit yg terok so tkr balik rumusan bayi sbb available smpai 12months..now dah 10bln kene la tkr susu lg kot..nnt usha2 dgn babah..time ni rase alahaiii kalo lah naurah still susu bdn mst kurang nk kene2 mcm ni, ermm kemungkinan besar..ye la susu ibu adalah susu terbaik yang xmampu ditandingi waima susu mahalllll sekalipunlah..Tapi perjalanan susu bdn die hnya bertahan sampai die usia 5bulan++ je..maafkan mommy syg..mommy usaha tp Dia sebaik2 perancang..

Hopefully hari ni Naurah ok sbb hati dah sejuk sgt bile tau result darah die semua ok..xde jangkitan kuman dan sebagainya..demam pown xde jd hntr die ke pengasuh hari ni..get well soon kakak..nnt mommy tkr susu lain yer kalo btol susu puncanye kakak cirit birit..
nk tkr susu ni yg bercinta ni sbb nk kene try n error jgk..any suggestion?








1 comment :

Akak Kembang said...

ciannya...smg cepat sembuh