Pages

04 May 2016

39weeks pregnancy


Assalamualaikum..

Esok dah masok 39w tuk 2nd pregnancy ni.  Keadaan sekarang adalah sgt tidak larat tp gagahkan diri jgk. Kalo xgagah mcm mane pulak, xkn nk melepet je kan huhu...igtkan nk beranak dah last week 27.4.2016 sbb dah turun tanda mcm darah 2hari turut2..mule2 xnk g spital tp kenangkan kalo btol nk beranak kang xke naya..so bersiaplah pg GH..prepare brg naurah tuk anta pengasuh sume..bg baju lebih ape sume incase kalo beranak, pengasuh mmg willing tuk jage naurah..suh naurah tido uma die je..alhamdulillah dpt pengasuh yg sgt baik..

Pg GH melaka then terus ke Cds tuk pendaftaran ibu hamil jam 11.30pg.  Kali ni xteghejal mcm mase naurah dlu..mase naurah KK suh pg GH, tp aku pg merayau rayau ke JJ ape sume dlu then baru serah diri..kali ni aku lurus bendul skit.  so bermula la episod menunggu yg sgt lamaaaaaaaaa..cek jalan dah bukak 2cm..ikut history naurah 2cm rini, mlm sok beranak..so redho je la warded.  tp proses nk dpt wad tu mak aihhhh...bayangkan dtg 11.30pg, 11.30 mlm baru tolak masuk wad..mmg rase nk ngamok, sblom ni xde la lembap sampai seharian mcm ni tp kali ni aku positifkan diri je mgkin ramai org nk beranak, wad full. Dpt katil, mandi then trus tido xhengat dunia dah.

2nd day (28.4.2016)  tu still no contraction..xde gesa xde rase sakit.  Show still ade..sgt mengconfusedkan mak ok..org kata kembar darah kalo gini..sakitttt tp aku malas nk fkr kembar darah sakit ke kembar air xsakit ke, yg pntg sakit tu tetap akan ada dan tetap akan kene harungggg jgk kan..xnk rosakkan pemikiran memikirkan kata-kata org sbb yg aku fkr skrg nk beranak secara normal dan semua selamat..huhu doc pakar  round kul 10.30 cm tu then tnye ade sakit2 x aku geleng2..then he said "dont trust patient" dkt doc2 pengiring die sbb last nite ade patient kata xsakit tibe2 10cm on labour. so sume gelak..cissss ! tp aku aaaminnnnkan jgk kata2 doc tu..kalo btol bahagian aku xrase sakit2 tibe2 bukaan dah full perghhh heavennn sgt!!! hihi

3rd day (29.4.2016) pownnnnnn still no contraction..sakit x ape x..makan tido makan tido pastu termenungggg..arghh xley jd ni, mmg dah set mind nk mntak discaj hari ni..xkire..ksian naurah tido xde mommy even yg benaunye die cm xkisah..dtg tgok aku kt wad pown die happy je kesana ke mari..xdulik sgt mommy die sbb ade atok..cissss ! so pg2 aku dah mandi wangi2 sume tggu doc round..huhu..smpai turn aku cm biase doc tnye ade sakit2? jawapan aku simple "nope doc, 2 days stay here without any contraction, discharge me pleaseeeee" ekekekeke...then die potpet potpet dgn doc2 pengiring die sat pastu ckp kt aku, oke i kasi u balik, nnt u jalan2 bnyak dkt rumah oke..but tggu result air kencing u kuar dlu then baru btol2 tau u discharge o not..aiseyyyyyy..xpe sabar tggu smpai ke ptg..then dah ptg skit result kuar, air kencing kotor pulak..kene on antibiotik daaa tp aku keep on asking doc bg antibiotik yg mcm mane, kalo mkn je, sy mkn kt uma je..blah blah blah..akhirnye yeayy dpt discharged maghrib tu..balik uma kemas2 then aku trus ikut parents aku balik kuala pilah..nk rest di kg. halaman gituuuu...huhu

And till now 5.5.2016 pown still xde gesa xde contraction pape..semua ok, baby move ok..yg doc kata dah buka 2cm kt bawah ni pown aku tatau ape citer sbb mmg xde seluk2 dah last ritu kt wad..yg pntg aku pantau gerak baby je la kan..

Semalam naik keje, sume opismate terkejut tgok xberanak2 lg..bos aku lg la..haha sbb mase warded last week dah beriye wasap bos ckp nk bersalin dah kot, doakan saya bla bla bla..dramaaa sgt! haha..then aku decide tuk apply cuti awal seminggu sbb siyes babe xlarat nk melangkah..kaki mmg sakit sgt dkt pangkal peha ni..tatau nk describe cane sbb mase naurah dlu xde plak mcm ni tp kali ni mmg da akhir2 xlarat bawak perot dah..sok last keje then cuti..aku harap baby kuar la dlm mase 2 3 hari ni..so xapplicable la cuti awal aku mohon tu..huhu

2nd pregnancy ni bg aku mudah, xbnyak ragam..ragam yg jenuh hanyalah sbb hb rendah so c/up 2mggu sekali dkt KK dr awal sampai la kesudah..ngidam mkn pown xde sgt dan xde lgsg kot,,teringin2 tu ade, dpt ok xdpt pown xde nangis2 hentak kaki derr haha..berat skrg pown 70.4kg je..1st pregnancy, berat cecah 75kg weyh..mmg nafsu mkn xde sgt..kerenah pown xde ape sgt aku rase..nk manja2 sgt pown xkoser sgt..cume cpt penat cepat lelah..tu je la..syukur ade suami yang rajin membantu..hampir semua kerja rumah die settlekan..so far sume ok la..keperluan baby pown xde yg membebankan sgt sbb semua dah ade mase naurah dlu..belikan baju baru je tuk baby then brg2 tuk aku sndiri mase berpantang nnt..yg lain semua lengkap dah..


pucat lesi tu biase..haha


ok tu je..sekian cerita pregnancy kali ini..doakan semoga perjalanan melahirkan putera kami dipermudahkan dan niat aku untuk normal tanpa apa2 bantuan alat, dpt peluk baby dan susukan sejurus selepas dilahirkan tercapai..xbenti doa nk mcm tu sbb mase naurah xdpt...yaAllah perkenankan..aaminnnnn


3 comments :

InaYusoff said...

awak..
ni baru bulan lima..
nape tarikh bulan sembilan dah...
heheh..

semoga dipermudahkan..

cik fadh said...

ina : eh haah la..yaAllah mcm mane bole jauh pg bulan 9 tu..ape la yg diingat dkt mak buyong pasal september ni..haha

orked violet @ SYA said...

sya yang x pregnant pon maintain pucat. mmg sah la pucat tu biase. hahahahhahaha