Pages

18 February 2016

Naurah sick


Assalamualaikum..

Semalam 1st time bawak Naurah pg emergency hospital Alor Gajah due tu muntah dan cirit birit...Ekceli mcm mild je sbb die still aktif tp hati ni runsing pulak kali ni sbb takot terkena virus pape ke..skrg ni mcm2 penyakit budak2..kite fikir ringan tapi rupenye sgt2 merbahaya sampai melibatkan nyawa..Allahuakhbar mintak simpang malaikat 44..semoga Naurah dan anak kecil lain sentiasa terpelihari dan dilindungi dari penyakit2 merbahaya..aaminnn

Rabu ptg tu mase amik Naurah, pengasuh die ade ckp rini anak asuhan die lg sorg Adam tu demam cirit birit.  Berkecah jgk la akk rini handle bdk2 sbb adam berak sampai terkuor2 dr pampers..maknye pulak hntr jgk dah tau anak xsihat(bebel sipengasuh..huhu)..dlm hati aku kesiannye adam..skrg musim bdk2 sakit..ermm..tibe2 mlm tu around 11 cm tu, Naurah tgah tido depan tv..aku solat dlm bilik..jamal pown dlm bilik time tu tibe2 dgr naurah tersedak2..babahnye pg tgok, sekali dah berhambur muntah bubur die makan mlm tu..Allahu trus angkat masuk bilik air..mandi tkr baju sume then kami masuk tido tp Naurah sekali dah terjaga die mmg keje meneroka tempel sini tempel sini, hempuk badan aku, xlayan pg kt babah die plak dan akhirnye tertido..jam 2.30 pg cm tu, aku tido blkgkan Naurah, then rase bdn kene tepuk tepuk dr blkg tgok naurah tgah duduk..aku bangun rase bdn die dedar..alahai kesiannye anak..pndai kejutkan mommy die..cek suhu 37' mcm tu..amik kain basah jerlumkan skit then sapu peppermint+vco skit..naurah tido smpai pg..aku plak kalo dah tau anak mcm tu mmg ssh nk lelap la smpai ke pg dok monitor suhu die even suhu xtinggi pown..kul 5 pagi, dpt wasap dr pengasuh kata xdpt jage naurah rini sbb die muntah2 jgk dr smlm..ermm xpe la, nk xnk kene e.l la rini nmpaknye..kul 7 pg, broot broot dgr naurah cm berak..omaigod igt dah ok, kene cirit birit pulak..after 1hour mcm tu sekali lg die berak air..xbole jd ni trus bt air garam..nasib baik stock ubt simpan lg..seharian tu bubur xnk susu pown sgt2 kurang..die dok sedap minum air garam je smpai ke ptg..kul 3, berhambur lg berak air..die dah mule melepet..ye la xmkn xape then berak je..suh husband balik awal konon nk bwk spital..tp around kul 5 cm tu tgok die dah mule aktif balik..berlari2 naik walker die tu ke dapur ke depan..bg biskut pown die mkn..so hold pg spital..lepas maghrib, berhambur lg berak, bg mkn muntah kuor balik..xboleh jadi ni, siap2 trus g spital..


Dkt spital aktif je die tegur sini tegur sana..doc cek pown demam dah kebah, xnmpak mcm sakit..tp doc kate die amik darah dan masukkan air jgk nk tgok result darah mcm mane.,nk cucuk amik darah parents kene kuar skjap jd melalak2 la anak dara aku tu kene tggalkan..peritnye hati dgr anak menangis2 kene cucuk mcm tu..rase nk rempuhhh pintu tu pg peluk die tp behave fadh behave..tuk kebaikan Naurah, kali ni kene jgk cek darah die..settle sume, nurse bkak pintu nampak muke aku trus benti nangis..pelok ketat2..huhu mak mak sgt kan..


bercinta ok tunggu masuk air ni..20ml xgerak2 dkt 1jam..bile tnye nurse die kata kalo baby mmg slow skit proses masuk air tu..ok tggu dgn sabar..huhu..


Nasib baik Naurah behave je..xlame lepas tu tido kemain lena atas katil..start kul 11 masuk air, dkt kul 1pg baru nmpak berganjak skit air 20ml tu..halamakkk slow ke rosak ni..kul 1.30pg result darah kuar, doc bgtau semua ok..darah ok, air dlm badan ok jd die bg balik dah..dan2 tu jgk aku tgok 20ml air tu dah abis pown..aihhh mcm tau2 je ko kan result darah kuar bole balik..ko pown laju masuk dlm bdn anak aku..huhu..kalo xabis pown air tu mmg die akan trus stopkan once result darah sume ok..so balik la kami dgn hati yang lapanggggg sgt..dkt 2pg sampai rumah..doc kata ade 2 bende kalo baby kene mcm ni tp xdemam yg tggi..means kalo demam tggi cirit birit dan muntah mgkin ade infection..tp naurah xde alhamdulillah..so mgkin sebabnye adalah puting..puting kan kjp2 cabut then masuk mulot balik..so kuman mudah terlekat..yg ke2 mgkin dah kene tkr susu..yes my 1st expectation mase ckp dgn jamal..mgkin susu xserasi dah ni kot..bile doc bgtau gitu, so besar kemungkinan mgkin sbb susu jgk lah kot..Naurah minum S26 rumusan bayi since 6bulan..then mase die 9bulan aku tkr S26 step 2, tp kene cirit birit yg terok so tkr balik rumusan bayi sbb available smpai 12months..now dah 10bln kene la tkr susu lg kot..nnt usha2 dgn babah..time ni rase alahaiii kalo lah naurah still susu bdn mst kurang nk kene2 mcm ni, ermm kemungkinan besar..ye la susu ibu adalah susu terbaik yang xmampu ditandingi waima susu mahalllll sekalipunlah..Tapi perjalanan susu bdn die hnya bertahan sampai die usia 5bulan++ je..maafkan mommy syg..mommy usaha tp Dia sebaik2 perancang..

Hopefully hari ni Naurah ok sbb hati dah sejuk sgt bile tau result darah die semua ok..xde jangkitan kuman dan sebagainya..demam pown xde jd hntr die ke pengasuh hari ni..get well soon kakak..nnt mommy tkr susu lain yer kalo btol susu puncanye kakak cirit birit..
nk tkr susu ni yg bercinta ni sbb nk kene try n error jgk..any suggestion?








15 February 2016

Bile makmak emo




Mase taip ayat ni, air mata leleh kemain...mcm syahdu sgt rase sbb renduuuu sgt dkt anak dara sorang ni..boleh? hahaha..

Yes i admit mmg makin dekat hari kadang rase jauh dgn naurah..mggu ni dah masuk 28week dan naurah baru 10bulan++..sedih kenang die kecik lg nak ade adik dah..aku rase Tuhan bg aku rezeki awal sbb die nk aku faham keadaan mak aku dlu kot sbb aku dan kakak aku pown lahir selang setahun..beza tarikh lahir pown 8hari je..so now aku faham knape dlu mak aku rase sedih sgt bile dpt tau aku ade dlm rahim die sbb fikirkan kakak aku kecik sgt lg..tp aku dah redho dan skit pown xrase ralat dgn yg ada dlm rahim malah xsabar2 nk tunggu die keluar lg 12minggu nk bau syurga lg..

Naurah lately ni manja sgt2 mcm faham die nk jd kakak xlame lg..ade adik yg bakal ganti tempat die..die dgn aku xnk renggang langsung..hari2 panjat perot mommy..golek2 atas perot mommy..kamcing sgt die dgn yg dlm perot ni..ritu dah pg scan 4d, so mmg btol la naluri aku kata kakak kamcing sgt dgn yg dlm perot ni sebabbbbb?? hahahaha in syaAllah..

Now dah nk masuk 28weeks..jarang update pregnancy kali ke2 ni sbb mood blogging mmg kelaut sgt..tp in syaAllah setiap progress igt dlm otak..kali ni baby mmg kuat sgt move since 24w..seingat dlu mase naurah 28w xde la lasak nau dlm perot ni..tp yg ni, time tidooo lameeee jgk, time berjage pown lame dan time die kuat move adalah pada waktu malam..mcm dah nmpak rentak die bile kuar nnt..adoiii dik harap awak kuar nnt mcm kakak awak mase lahir..even siang tido, malammmm tetappp jgk tido sbb hari dah malam WAJIB semua tido..huhu..mommy hari2 doa harap adik baby nnt behave mcm kakaknye dlu..bole kire wktu die meragam nk tido..yg lain mmg mommy dpt beauty sleeping sgt bezanye Allah swt xkasi sgt sleeping beauty sbb every 2hours mommy kene pam susu tuk kakak sbb kakak xnk direct..wuaaa!

Dan lg 1 hrp sgt2, proses melahirkan kali ni normal tanpa bantuan alat sbb teringin sgt nk bonding dgn baby sejurus selepas melahirkan..nk breasfeed directly..mase naurah dlu last minit vacuum then after deliver baby trus masuk nursery..so bonding selepas melahirkan tu xrase..nk sgt fully breastfeed 2nd baby ni..harap mencurah2 lah rezeki susu ibu tuk anakku..aaminnn aaminnnn...nak yaAllah nak sgt ! Kau perkenankanlah doaku ini..

Daddy's girl !

Skit mase lg mmg berjalan sbb mmg dah kaki meniti memanjat skrg..suke lepas tangan beberapa saat pastu keceperzzzzz jatuh..naik walker bukan berjalan lagi dah tapi berlariiii kemain..kalo merangkak, menuju2 je pg..risau btol tersungkur sbb gigi dah bnyak..aih

ritu c/up 10 bulan berat die 8.1kg je sbb baru elok demam direct seminggu..alahaiii kuat makan tapi halusss je..xpe sayang, janji sihat alhamdulillah..gigi atas 4 batang kuoo sekali serentak..tp risau la gigi atas yg utama tu jarak skit..bole rapat x nnt bile gigi dah penuh? tolong jawab bg yg ade experience..huhu...


mase buat family day dkt janda baik, sempat lari bawak atok nenek dan naurah naik genting highland..1st time naurah naik cable car..nasib baik xjakun..die seronok kemain..



Naurah wif her finger's food..die kuat makan, xbole tgok org makan so mommy gigih bt finger's food die supaya die xkaco org mkan..weekend bawak mkn kenny's rogers, menjerit2 mntak suapkan mkn..nasib ade bawak bekal biskut roti die, sekejapan je abis jerit lg..bg buah2 KR plak..bg besar cm ne pown pndai die kunyah simpan peram then telan skit2..abis jeritttt lg..smpai cina blkg tu pelikkk tgok anak aku makan dasyat nau..bru 10bln tp mkn mcm dah 2tahun..xpe selagi die masih ade mood makan kite layan je tp berpada la kan..kang sakit perot maknye jgk ssh hati..smlm jgk try bg yogurt+pisang..berdebushhhh prott prott time die berak..adoiiii..kuat mkn kuat berak! 

Update pasal mommy plak, so far mommy ok wif this tummy cume cpt mengah la skrg sbb nk hndle anak bagaikan..dan syukur pregnant kali ni pown, muke bersih xde jerawat..hehhehe..alahan pown sgt2 mild..berat agak memberangsangkan kenaikannyer..dlu 1bulan 1kg..last c/up 2minggu naik 2kg..omaigod! hrp xkene minom air gula lg..c/up still 2w sekali..letihhh tp layankan je la even HB dah naik 10.6 tp this week dah masuk 28w so mmg dah kene c/up 2w sekali dah pown dkt KK..mmg catat sejarah la dr awal pregnant smpai hjg c/up 2mggu sekali even xde masalah yg terok..hnya sbb HB 10.3 je awal2 dlu..adoii..


Penutup dengan muke makyong 27weeks..baby bump jarang2 amik sbb kembang lahhh..haha..sekiannnnn semoga ketemu lagi..