Pages

26 July 2016

Pengalaman bersalin Puteraku Muhammad Harraz Naufal bin Jamal


Assalamualaikum..hai uolsssss rendunyeeeeeeee..ekeeke

Dah 3 hari naik keje..asik la blogwalking ke blog2 uolsss tu pown xhabis jalannnn lg..hehe..rini baru teringat nk share pengalaman bersalin Naufal. Pengalaman kedua yang mengelirukan sampai overdue 2 hari dik baru ko nk kuar..sedap dok dlm perot mommy eh eh..

Ok mcm entry lepas tuk 2nd pregnancy ni da hjg2 aku cam lelah skit..mcm dah xlarat nk bawak badan so aku decide tuk amik cuti bersalin awal dari due date..seminggu awal dgn harapan kua la ko dik mggu ni..sbb tanda dah ade, siap la dah dok wad 2 mlm bagai, balik kg. dlu ape sume tp still xnk pop out! heyyy len maciammmm sgt niiii..dok seminggu kt uma melaka rileks je..sakit x ape x..adoiiii dah rase nyesal plak amik cuti awal...cergasss je plak..lelame decide ngan husband jom ler anta syg balik pilah..xya la beranak kt melaka..anak abg ni xnk kua kt sini kot..die nk kua kt tmpt tanah tumpah darah mommy die jgk..jd berkemass la hangkut sume brg tong2 baju naurah dan baby..sabtu (14/5/2016) tu uma mil bt kenduri doa selamat skit..ahad esok tu aku balik pilah..

Isnin (16/5/2016) 

G KK bgtau dah overdue..so dtg nk dptkan tarikh last masuk spital..means kalo x sakit jgk kene serah diri beranak paksa la..ni prosedur..so die bg tempoh 7 hari lg then kene serah diri..ok KK pilah kali ni xmcm dlu..kali ni ramai nau org..jenuh menunggu..sakit2 pinggang dah xtahan dok lelame..ceknye kejap le sgt2..then mlm tu g mkn luar dgn mak ayah..ekcelli dah mule rase mild contraction since jam 9.30mlm tp cm rileks je lg sbb xsakit ape, licin jgk la aku mkn nasi goreng USA tu..huhu..bile contraction dtg aku suh somi tgok jam..dtg lg tgok jam..somi kata setiap 30minit aku contraction..balik uma rileks2 lg..donlod app yg cek contraction tu name apps tu "full term"..so setiap kali gesa dtg aku tekan start..t die rekod la..bawah ni rekod aku mase contraction menyerang..bnyak lg tp aku bg contoh ni je la eh..ni rekod mase sakit makin kerap since jam 2.30pg..



Selasa (17/5/2016) 

Kul 2 pg terjaga..sakit pinggang tetibe..bangun duduk then temukan dua tapak kaki pastu turunkan bdn..tips cptkan bukaan org kata..bt lg n lg..then mule trase balik contraction tu then kejut somi bgtau dah rase contraction yg kerap..rekod dkt apps..tgok gesa dtg setiap 10minit sekali..suami ajak pg hospital dah tp aku xnk..aku kata btol2 sakit baru pg..skrg ok lg..then aku amik tuala mandi..mandi beriye2..mandi kan bole tenangkan kite dan kurangkan rase sakit contraction..solat sume la..then rileks mntk suami urut2kan dkt bawah pinggang tu..(teknik hypnobirthing) mmg dah ajar suami semua pasal hypnobirthing sbb nk die support kite supaya kite xlupe.. tp siyess kali ni bile contraction tu dtg aku rase sgt rileks dan bole kawal sakit tu..xde la menangis2 ke hape mcm ank 1st dlu..yess aku mmg praktikkan cara pernafasan hypnobirthing..mmg aku xpenah masuk kelas hypnobirthing (kelas hypnobirthing mahalll woooo) tp aku bnyak baca baca dan baca , tgok kt youtube cara pernafasan tu kemudian aku praktis sndiri since sbulan sblom pregnant..lelame aku paham rentak die then aku mmg btol2 applykan mase nk bersalin kedua ni..result die seriusss aku sgt tenang dan xsakit..sakit tu sakit tp ko tenang..alaa cm ne nk ckp eh..rilekssss je even contraction dah kerap..ha gituuu

3.00pagi 

Contraction dah makin kerap..5minit sekali mcm tu..ikutkan xnk lg pg spital sbb masih ok tp siap2 jgk la, risau pulak pape kt baby dlm perot ni nnt..Ketuk pintu bilik mak bgtau mak ayah adik nk pg spital dah ni..bingkas bangun dua2..huhu..then pelok ciom mak ayah mntak maaf sume..mak da bergenang2 air mata..aku masih rilekss lg..kali ni xnangisss..haha

Spital dgn rumah xsampai 5minit ok..dkt sgt..terus pg daftar dkt kaunter LR..org xde pown time tu..LR lengang..xde org nk beranak ke ape ni..btol2 aku sorg je time tu so semuanye cepat je..doc pown terus intertain kite..pasang alat ctg sume..contraction 3 minit sekali..mmg kuat kalo tgok kt mesin CTG..doc lelaki muda tu siap ckp "kuat contraction akk ni, akk xrase sakit ke?" aku hanya mampu senyum dan teruskan teknik hypnobirthing, xkuase nk layan die..huhu..doc tnye akk ok x ni? aku hanya mampu angguk je..gile ko 3min sekali sakit dtg, sakit laaaa oiii sbb tu xnk bercakap dah..mampu diam senyum dan angkat ibu jari bgtau "I OK" dan teruskan teknik pernafasan tu.  Rupenye dlm LR tu ade sorang tgah push nk beranak..bilik die berhadapan katil aku duduk pantau CTG..jarak 50 meter gitu tp aku bole nampak org tu sbb xtutup tirai pown..korg bayangkan aku tgh dok bernafasss tenang layan contraction tapiiii kene berdepan dgn saat2 org tgh push nk beranak..psikoooo sgt ok..PUSH lagi PUSH lg..1 2 3 TERANNNN !!! mmg kacooooo weyh..sesak napas tgok org beranak tp nasib baik kuo jgk babynye..trus tenang balik LR tu..huuuuu

Then doc ajak pg seluk nk cek bukaan..bangun dan jalan smbil tahan sakit tu..alhamdulillah masih mampu berjalan lg..memandangkan LR tu lengang je then aku request doc perempuan tuk seluk..doc lelaki muda tu kata bole je..seluk bukaan dah 8cm, terkejut gak aku bile tau dah 8cm..teringat mase naurah dlu 8cm ni aku dah menggila sakit nk teran..bergegau2 katil..huhu..terus tolak masuk LR then pasang CTG balik dan drip..mgkin sbb LR tu lengang, dua org doc dok melayan aku smbil cek contraction manual kt perot..rasenye mmg aku sorang je dkt LR tu pagi tu yg nk beranak..layanan dpt le 1st class..hehe..aku nk suami aku tp org kata Hospital Kuala Pilah ni xdpt suami teman2 melainkan dah btol2 baby nk keluar baru bole pggil suami..

5.00pg

Sakit da makin menggilaaa..Doc kata bile gesa dtg akk terannn je xpe..dah doc kata mcm tu mmg aku xde tetahan lg la..sblom ni mengerang perlahan je smbil tutup mulot berhypnobirthing le kekonon tp siyesss sgt2 membantu..bile tgok aku da makin kerap meneran terus doc seluk..full dilate..bermula lah aksi teran meneran..bilik pown dah mule penuh dgn nurse sume..bnyk kali jgk aku meneran tp xjgk kua2..doc pown letih agknye aku lg la letihhhh smpai ckp yaAllah tolonglahhhhhh hambamu ini..(fkran aku sarat sgt sbb aku nk elak kene vacuum) tp aku keep on teran sampailahhh "sy xlaratttttt dahh nk terannn doctor" siyess aku kecewa dengan diri aku sbb xmampu nak teran sekuatnya lg..terus rebahkan badan xnk teran lg..terus doc tnye ank 1st bersalin dulu mcm mane..aku dgn berat hati terus sahut vacuummmmmmmmmm..panjanggggg aku sebut vacuum tu sbb aku mmg xnk kalo bole tp aku xnk pntgkan diri, kene selamatkan baby dlu..pe lg trus doc tu jerit mntk semua setupkan alat2..kaki sume dah naik..huhu time ni cm klakar plak..ye la da bnyak kali teran xturun jgk kepala baby ni..doc dgn nurse dah bg full support ckp dah betol tu kak teran..curi nafas teran lggg ape sume lah rupenye nk kene vacummmmmmm jgk historynyaaa..hahaha sape suh doc tu xcek history dlm buku pink..kikiki..

Pasang alat 2x teran trus pop out jam 5.39pg!!! yeayyyyyy..kali ni baby trus ltk atas perot kite.. lameeeeeee ok dpt pelok die..syukur sgt2 sbb ni la doa aku nak pelok baby sejurus selepas melahirkan..even vacuum tp aku dpt rase pelok baby fresh dr oven..mase Naurah dlu xdpt dan sgt2 la terkilan yang amat sbb tu aku cm trauma xnk kene vacumm sbb aku takot xdpt pelok anak dan susukan die..bile nurse da amik baby, bermulalah proses jahit menjahit..alhamdulillah proses jahit lancar dan aku ok, bole tahan..xde pengalam ngeri mase jahitan dibuat..xtrase sgt..rase nk beranak lg..kahkahkah..suami dpt masuk lps tu..suami dtg senyummm je cium dahi semua..mcm ade ckp sesuatu tp xdgr..lupe nk tnye die sampai skrg die ckp ape time tu..hahahaha..cume suami ade tnye  lepas lepas tu knape syg xpggil abg masuk? yaAllah sumpah xteringat mase sesi teran teran tu nk pggl suami ke ape, yg tau dlm kepala otak nk teran je..mcm cpt sgt semuanya tau2 dah beranak..hahahaa

Baby pown ok..cume dorg xdpt high note tangisan baby lg..lps siap sume trus dorang nk tolak aku ke wad..tp still tggu baby nangis high note..kalo x kene tolak bayi ke nicu, aku masuk la wad sensorang,,NO NO, doa aku jgk mase ngandung aku nk bawak baby sekali dgn aku, mase naurah dlu xdpt..aku dgr ank aku nangis dan doa doa doa nangis la kuat2 dik, mommy nk masuk wad dgn awak..kjp tu nurse anta baby..ok baby ikut mak balik wad ye,..yeayyyy dah dpt high note la tu..haha..then nurse tolong aku tuk susukan baby dlu..Allah Allah Allah..semua doa aku Kau perkenankan untuk anak ini..Naufal trus dpt tangkap dan menyusu dgn selesa..meleleh airmata aku time tu..nikmatnye dpt susukan anak secara direct..syukur yaAllah..

Bersalinkan Naufal bagi aku terlalu cepat dan sgt tenang, semua urusan pown mudah je..dlm LR lengang, doc layan baik sume la..padehal aku mmg mati2 xnk beranak kt Hospital Kuala Pilah sbb dengar bnyak BAD REVIEW..tp alhamdulillah aku xjmpe ape2 yg slek kt sini..sume baik2 belaka layanan dan servis..teknik pernafasan hypnobirthing tu mmg membantu aku jd org yg tenang..yg beranak tau la kan sakit contraction tu mcm mane sakitnye..mcm nk putus nyawa..tp syukur kali ni aku tenang, doc bg teran baru aku teran..mase naurah dlu dari kul 6ptg contraction 30minit sekali tu pown aku dah xley jalan, menangis la ape la..pecah ketuban kul 8mlm mmg sakit dah menggila sampai nk runtuh palang katil tu aku gegar..doc nk drip tgn pown sampai 3 4 kali cucuk xberjaya sbb tgn aku menggeletar tahan sakit smbil gegar2 katil..hahaha..banyak kali ckp kt suami sakit bang sakit..lps ni xnk dah xnakkkk...kahkahkah..xnk2 tp naurah bru nk masuk 5 bulan ko dah lekat balikkk..kakaka..perempuannnn kannnnn..

So ini experience kedua aku..mmg best yg kedua ni..SANGAT BEST bg aku..xngeri sgt mcm 1st dlu..1st dlu tatau nk ckp sakit die oiiiii...jgn tnye aku ape itu hypnobirthing..korang google dan belajar sndiri...sbb aku pown tatau menyeluruh..yg aku amalkan hanya teknik pernafasan semasa contraction je..mmg gigih praktis sbb aku xnk menggila sakit contraction mcm anak 1st..mmg dlu xprepare pape pown teknik bersalin..pasal bersalin vacuum, ermm mmg bahagian aku..bkn salah teran atau ape sbb doc sndiri mengadu aku teran dah btol tp kepala baby still xnk turun..mase naufal kuar je dr perot dan ltk kt atas aku, aku tgok dahi die ade tanda merah kesan sama sebijik macam kakaknya Naurah..sama sgt2..fkran aku mmg kepala anak2 aku ni sangkut kt tulang pelvik aku la kot yg menyebabkan ko teran cemane pown kepala baby ttp ssh nk turun sbb tersangkut..sbb tu kene bantuan vacuum jgk nk tarik kepala baby keluar..wallhualam...ape pown alhamdulillah dua2 kakak dan adik xde kecederaan pada kepala mahupun pendarahan dalaman..dpt bersalin normal tu pown dah syukur sgt2..

Umur : 3 jam

Umur : 2 hari

Kene tahan NICU sbb demam mlm tu suspek jangkitan paru2 due to pernafasan Naufal yg agak laju..on antibiotik 5 hari di NICU then discharged..

Umur : 8 hari

Umur : 28 hari

Umur : 1bulan 4.6kg

Umur : 52 hari

Umur : 54 hari

Umur : 55 hari is BOTAKKKKK 

Umur : 2bln 2hari 5.4kg

dan hari ini umur saya dah 72 hari..umur 70 hari mommy dah anta saya ke pengasuh sama dgn pengasuh kakak naurah..alhamdulillah setakat ni sy baik2 ja..mommy je risau sgt sbb sy xnk susu ebm hari tu..tp pengasuh kakak naurah ni cekap dan pandai handle sy..jd xde bt mommy sy risau pown..mommy keje 3 hari ni ok je xyah kene tgok2 sy pown..syukur dpt pengasuh yg bole handle baby dgn baik..Naufal jmpe mommy balik keje trus ngappp..hahaha

end~